Aubergine en paprika gevuld met bulgur

Bulgur, quinoa ed. waren niet echt mijn favoriete eten. Vooral over de gaartijd kon ik mij heel erg opjagen. Kook je het zodat het nog wat knarst tussen je tanden, of net niet? Ik deed maar wat…tot ik bij toeval (mwah, eigenlijk gewoon door een restje te eten) ontdekte dat je granen beter een tijdje vooraf klaarmaakt. Zo kunnen de granen alle smaken opnemen en worden ze veel lekkerder. Ik liet de bulgur voor dit gerecht ‘s morgens wellen in goed gekruide groentebouillon en liet ze dan uitlekken om dan ‘s avonds te gebruiken in dit recept.

DSC_9332[1]

2 aubergines

2 paprika’s

200 g bulgur

1 ui, 1 teen knoflook

2 eetlepels olijfolie

200 g vegetarisch gehakt

70 g tomatenpuree

400 g tomatenstukjes (blik)

75 g Parmezaanse kaas

1 citroen, sap en rasp

Verwarm de oven voor op 200 ˚C.

Halveer de aubergines in de lengte en snij het vruchtvlees kruislings in, maar zorg dat schil niet scheurt. Leg de auberginehelften met de snijkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet in het midden van de oven en bak ongeveer 20 min. in de oven.

Bereid de bulgur volgens de aanwijzingen op de verpakking. (of zoals ik met bouillon en een tijdje vooraf)  Doe in een zeef en laat uitlekken.

Snij ondertussen de ui in dunne halve ringen en snij de knoflook fijn. Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui en knoflook op laag vuur 3 min. Voeg het vegetarisch gehakt toe en bak 3 min. mee op middelhoog vuur. Voeg de tomatenpuree en tomatenblokjes toe, roer door en bak nog 10 min. op laag vuur. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

Neem de aubergines uit de oven (laat de oven aan staan). Schep het vruchtvlees eruit, laat ½ cm van de rand zitten. Snij het vruchtvlees fijn en voeg met de bulgur toe aan het vleesmengsel. Schep om en neem van het vuur.

Rasp de kaas en rasp ook de gele schil van de citroen en pers de rest uit. Voeg citroensap en rasp toe aan het bulgur-gehaktmengsel.

Halveer de paprika’s in de lengte en verwijder de zaadlijsten. Leg ze met de aubergines op een ingevette bakplaat. Vul de aubergine- en paprikahelften met het bulgurmengsel.

Bak ca. 15 min. in het midden van de oven.

Smakelijk!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.