Bloemkoolhamschotel

Een van de grootste dilemma’s van ouders op het gebied van voeding, is toch wel dat kinderen beweren geen groenten te lusten.  Heb je net weer lekker gekookt en tijd erin gestoken, dan eten/lusten ze het weer niet. Waarom gaan kinderen vaak dwarsliggen als ze hun bordje groenten op moeten eten?  Juist die groenten vinden we zo belangrijk.  Ik denk voor veel moeders en vaders herkenbaar. Ikzelf had heel veel geluk: de dochter at graag en (bijna) alles. En ik merk dat de kleindochter ook redelijk wat -niet-alledaagse-dingen-voor-een-bijna 2-jarige lust…oeff…
Na lang zoeken heb ik enkele recepten gevonden die (bijna) alle kinderen lekker vinden. Dit is er één van, de andere post ik dan later. Ik hoef er niet bij te zeggen dat wij, grote mensen, dit ook wel zullen lusten, niet?

 

Voor 4 personen:

1 grote bloemkool
300 g hamblokjes
4 eitjes
50 g boter
50 g bloem
2,5 dl room (Alpro Soya Cuisine)
30 g Parmezaanse kaas
een handvol gemalen kaas
2,5 dl kookvocht van de bloemkool
1/4 bouillonblokje
nootmuskaat, peper, zout,

 

1. Verwarm de oven voor op 180°C.

2. Kook de eitjes hard en pel ze. Snij ze vervolgens doormidden en zet even weg.

3. Kook de bloemkoolroosjes gaar (ze mogen nog licht knapperig zijn) in licht gezouten water. Giet het vocht niet weg, dit hebben we nog nodig voor de bechamelsaus.

4. Maak de bechamelsaus: smelt de boter, voeg bloem toe, neem van het vuur en roer een aantal minuten goed om met een garde. Zet terug op het vuur en voeg geleidelijk de room toe onder voortdurend roeren met de garde. Voeg vervolgens 2,5 dl van het bloemkoolvocht toe en roer opnieuw goed om. Tot slot voegen we de Parmezaanse kaas toe en we kruiden het geheel af met het verkruimelde stukje bouillonblokje, nootmuskaat, peper en zout. Indien de saus te dik zou zijn, kan je nog wat bloemkoolvocht bijvoegen. Roer nog eens goed om.

5. Neem één grote ovenschotel of 4 kleine ovenschoteltjes. Schik hierin de bloemkoolroosjes. Leg daarbovenop de hamblokjes. Overgiet met de bechamelsaus en schik de halve eitjes in de ovenschotel. Werk af met wat gemalen kaas.

6. Schuif een 5-tal minuutjes in de oven tot je een goudbruin korstje krijgt.

Smakelijk!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.