Citroen, basilicum en scampi risotto

Er zijn zoveel verschillende methodes om rijst te koken. Je moet maar eens kijken, op elke verpakking lijkt wel iets anders te staan. In het algemeen ben ik geen slechte kok, maar met rijst kon ik niet zo goed overweg. Ofwel was hij te kleverig, ofwel zodanig krokant dat hij net iets te hard was om beetgaar genoemd te worden. En toen leerde ik risotto maken (met zweethandjes eerst, want het zou wel niet lukken!). Het was heel simpel en het lukte! En sedertdien is risotto één van mijn lievelingsgerechten geworden (zoals zoveel andere, ha!). Dit recept is heel makkelijk, kan als voorgerechtje, maar ook als doordeweekse maaltijd gegeten worden. Koud is het even lekker als warm en het is vlug klaar. Ideaal voor koks met weinig tijd.

013.JPG

 

wat bakboter

600 g scampi (bij mij kwamen ze uit de diepvries en eerlijk gezegd, niet van superkwaliteit, volgende keer andere dus)

1 ui, fijngesnipperd

4 knoflookteentjes, fijngesnipperd

300g rijst

1 liter visbouillon

witte wijn, klein flesje

1 citroen, de zeste en het sap

zout, zwarte peper

basilicumblaadjes

parmezaanse kaas

 

Warm de boter en bak er kort de scampi ongeveer 3 minuten in. Haal ze uit de pan en zet even apart.

Doe in de pan de ui – en looksnippers en bak tot de ui glazig ziet. Zet het vuur iets lager en doe de rijst bij het uimengsel. Roer goed, let op dat de rijst niet aanbakt!

Giet de wijn bij de rijst en laat de rijst de wijn opslorpen. Als de wijn in de rijst verdwenen is giet je er wat bouillon bij en laat zo telkens de rijst het vocht opslorpen. Herhaal dit tot je rijst gaar is. Proef af en toe, de rijst mag nog een beetje ‘beet’ hebben. Kruid ondertussen met wat zout en zwarte peper.

Voeg de zeste en het sap van de citroen toe en roer goed onder.

 

Smakelijk!!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.