Couscous met groenten en 7 kruiden

Mijn eerste eetervaring met de Arabische keuken was het buffet van verschillende tajines toen we op reis waren in Egypte. Een openbaring, zoveel smaken, zoveel eten…hun gerechten worden bereid met als doel die te delen met vrienden of familie. Owla, als ik dit zo schrijf dan zou ik beginnen geloven dat ik ook wat van dat bloed stromen heb. Ik kook altijd veel te veel…achja…leve de diepvries!

De Arabische keuken staat bekend voor het gebruik van heerlijke specerijen.  Pure ingredienten en verrassende smaakcombinaties. De meest gekende is de Marokkaanse keuken en het meest bekende gerecht is couscous, Ras-el-Hanout kruiden, de wereldbekende muntthee en nog veel meer.

Straks oogjes dicht , smullen én even terug naar Egypte (in gedachten jammer genoeg) 🙂

3z5JniKZGWRB2_J9PzqkyPqZiaJpq8EjjWVW0fE0OEs=w1067-h709-no.jpg

 

1 rode ui

2 tenen knoflook

1 wortel

2 raapjes

een kleine pompoen

1 courgette

1 aubergine

olijfolie

8 kerstomaatjes

1 lepel komijn

1 lepel gember

1 lepel koriander

2 cm Harissa

1 lepel kurkuma

1/2 lepel kaneel

zwarte peper

beetje zout

350 ml bouillon (van een groenteblokje of verse)

80 g rozijnen

400 g gekookte kikkererwten

 

Pel de ui en snijd hem in vieren.

Pel en hak de knoflook en snijd de tomaatjes in de helft.

Snij de wortels in reepjes en de rapen in vieren.

Snij de pompoen in blokjes van circa 2,5 cm en de courgette in dikke reepjes.

Verhit een scheut olijfolie in de pan en fruit de uien en knoflook lichtbruin.

Voeg de wortel, rapen, tomaten en pompoen en aubergine toe.

Voeg de specerijen toe en bak kort mee.

Blus af met 350 ml bouillon en laat circa 15 minuten stoven.

Voeg de courgette, rozijnen en kikkererwten toe en laat nog circa 10 minuten stoven tot alles mooi gaar en zacht is.

Breng op smaak met zout en eventueel wat zwarte peper

Maak intussen de couscous door de bouillon met de couscous te mengen en circa 2 minuten te stomen op 100 °C. Roer de couscous na het stomen door met een vork tot er mooie korrels ontstaan.

Smakelijk!

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.