Dadelballetjes met kokos

Dadels zijn op dit moment hot, hip, of all places…and kitchens. En toch zijn er veel mensen die nog nooit een dadel hebben gegeten. Dadels vallen onder de zogeheten steenvruchten. Ze zijn vooral erg populair in zuiderse en Arabische landen. Daar staan ze zelfs dagelijks op het menu.
Dadels hebben een zeer gezond imago, en voor een groot deel is dit terecht.  Maar er zijn ook schaduwkanten, waar je raar genoeg nergens iets over leest, hoort of ziet. Vooral, denk ik, omdat dadels erg populair geworden zijn als gezond snoepje/tussendoortje en momenteel dus goed verkopen! Ze worden veel gegeten over de gehele dag, in reepjes, gebak en balletjes zoals hieronder het recept. Ze zijn dan ook heel erg lekker en een goeie (lees: betere) vervanging voor “lege suikers”..
Een gemiddelde dadel bevat algauw rond de 6 gram suikers. Dat is dus ook niet niks voor een klein snoepje tussendoor. Dus MET MATE  is hier de boodschap…wat geldt voor alle tussendoortjes.

  • 300 gram zachte dadels. Ik gebruikte hier Medjool dadels
  • 150 gram amandelmeel
  • 1 el kokosolie, gesmolten
  • 2 el cacao (rauwe)
  • 4 el kokos, geraspte
  • extra kokos om mee te bestrooien
Zorg dat de dadels geen pit meer hebben en doe ze samen met het amandelmeel en de kokosolie in de keukenmachine. Laat dit even draaien tot het goed gemengd is. Het zal af en toe behoorlijk zwaar zijn want het wordt een grote kleverige klont. Breek het af en toe even met een pollepel of zoiets in stukken. Als de dadels fijn genoeg zijn voor je smaak dan zet je hem uit.
Doe de cacao en de geraspte kokos erbij en meng goed tot alles door elkaar zit. Draai er vervolgens balletjes van. Zet dan een bakje met kokos en rol daar de balletjes doorheen.
Je kunt ze in een goed afgesloten trommel bewaren voor een week of twee weken in de koelkast

…maar ik geloof nooit dat ze zo lang meegaan!

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.