De Karmeliet, Brugge ***

Het was al weer een tijd geleden dat we onze voeten onder de tafel van een sterrenrestaurant schoven. Man Van Eten  is al jaren fan van Geert Van Hecke en wou daar absoluut eens gaan eten voor hij zijn Karmeliet voorgoed sloot.  Chef Geert Van Hecke vinden wij vooral sympathiek om zijn eenvoud, zijn nederige stijl ver weg van alles wat nu zo nodig “Rock en Roll” moet zijn. Hij heeft nog iets puur West Vlaams, zoiets van “zwijg en doe voort” en net daar houden wij wel van… Een beetje tot onze verbazing konden we redelijk vlug een tafel voor twee bemachtigen. En het paste dan nog net op 14 februari, Valentijn inderdaad! Een beter excuus konden we zelf niet bedenken 🙂

karmelietHet interieur in het statige herenhuis is zeer klassiek met verschillende kunstwerken aan de muren. Het pand toont zijn volledige grandeur, aan de buitenkant zie je wat je aan de binnenkant kunt verwachten…klassieke chique en luxe.

De verwachtingen waren aldus hoog gespannen, en dat is niet altijd zonder risico. We werden vriendelijk en redelijk ‘losjes’ ontvangen. Het aperitief namen we in de aangename veranda met zicht op de mooie binnentuin en een deel van de keuken. Als aperitief kozen we champagne, Deutz, brut classic. Heel vol, en superlekker!

00010153_normalHij werd royaal geschonken, maar toch was het even slikken toen ze bij de dure champagne (€28/coupe) een kommetje chips zetten. Weliswaar van polderaardappel gemaakt, maar toch…Al heel gauw was de schrik weg, want wat toen volgde van hapjes maakte duidelijk waarom deze zaak 3 sterren draagt

12752115_10206650691200868_494291746_oKrokante Bouchotmossel met mousse van tomaat en zeegras; Duke of Berkshire; amandelen met een pikant korstje; een risotto met rauwe zalm; koud roerei met Oosterscheldepaling en gelei 

Wij kozen voor het menu Brugge Die Scone, dé handtekening van de chef. Ze brachten het zware wijnboek, dat me deed denken aan één van de misboeken van de vroegere monniken. De wijnen die erin staan zijn schitterend en vaak 10 jaar of ouder. De consequentie is het vrij hoge prijsniveau, wijnen onder de € 100 moet je met een vergrootglas zoeken. Wij kozen, na advies van de sommelier, voor het aangepaste wijnarrangement. De aangepaste wijnen waren subliem. Geen minderwaardige wijn maar topwijntjes. Riesling uit Elzas 2008, Bourgogne 2012 en Roussillon 2010. Mooi geschonken en niet gierig!!

Vervolgens werden we uitgenodigd om aan tafel te gaan en kon het genieten beginnen.

12699325_10206650691080865_521003490_oGemarineerde tonijn, tartaar met koriander en de jus van schaaldieren, crème van zee-egel

12752137_10206650691000863_1289713704_oGebakken St-Jacobsnoot en venkel, béarnaise met wortel en tomaten

12698849_10206650690920861_1705261372_oGebakken langoustine en ganzenlever, gemarineerde aubergine en een infusie van algen met citroengras

12699124_10206650690720856_9911356_oRisotto met burrata, roze ui uit Roscoff en zwarte truffel uit Richerenches

12755232_10206650690640854_174120633_oJonge duif uit de Dombes, rode rijst uit de Camargue met roze ui en witloof, broodje van de gekonfijte boutjes met morteau

12754826_10206650690560852_1577479685_oDessert 1: ananasijs, citroen, banaan, kokos, mango

12698980_10206650690440849_2081840509_oDessert 2: chocolade, ravioli met vanille, appel, 

12736032_10206650685400723_76890358_nZoetjes bij de koffie: mashmellows van zure snoep, mousse van besjes, canelli, appeltaartje, orangettes,….

Het was een onvergetelijke ervaring. Bij elk bord was het genieten. Heel herkenbare ingrediënten, puur, klassiek. Alles perfect gedoseerd en uitgebalanceerd, onmogelijk te zeggen wat het beste was. En de sfeer was bijzonder ontspannen en ondanks de drukte was de bediening relaxed en spontaan. Dit was topklasse! Het prijskaartje is uiteraard navenant maar verantwoord, want tenslotte betalen we hier voor een totaalervaring: de gastronomie, de exclusieve omgeving en omkadering en de vriendelijke bediening.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.