Erwtensoep met spekjes

Bij veel mensen staat soep dagelijks op het menu. Vooral bij de lunch komt ze op tafel. Ze bevat veel vitamines (als je geen blik eet tenminste!) en is ook nog eens vetarm. De soepen van tegenwoordig worden vaak ‘gepimpt’ met croutons, room, olie, pasta en rijst. Op die manier kun je van een simpele soep een hele maaltijd maken.

Deze keer had ik zin in een echte ouderwetse oerdegelijke soep die zo rijk is dat ze (bijna) geen toevoegingen nodig heeft. En ja, de droge spliterwten kosten niets bij Aldi vorige week, ik geef toe, ook daarom dus. Misschien iets meer werk dan een gewone soep, want ik koos voor de ouderwetse manier. Probeer maar eens, ze is het werk meer dan waard!

EymeXz2QTh9oL1W5t5WNyLVkD6FgR1pM4L2kVsJD0Pk=w1031-h685-no.jpg

 

500 g spliterwten

300g speklappen

3 kippenbouillonblokjes

enkele laurierblaadjes

beetje boter

250g ui, in stukjes

250g prei, in stukjes

250g knolselder, in stukjes

 

Breng de spliterwten met 2 1/2 liter water aan de kook. Voeg er de speklappen aan toe, samen met wat zout en een paar laurierblaadjes.

Haal zodra het water kookt het (vuile) schuim eraf en voeg de bouillonblokjes toe. Haal het spek er na een uur uit en laat dan nog een wat doorkoken.

Wrijf de spliterwten samen met het kookvocht door een zeef of passe-vite. Echt zeven tot je bijna niets meer over hebt van pulp

Smelt in een andere kom de boter en voeg de stukjes groenten toe. Laat goed stoven, voeg 1/2 liter water toe en breng aan de kook. Voeg de gezeefde erwten met het vocht toe en mix alles goed door.

Breng op smaak met zout en peper.

Snij het spek in stukken en rooster even in een pan.

Voeg toe aan de soep.

Smakelijk!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.