Glutenvrije appeltaart

Eén persoon op 200 verdraagt geen gluten. Hij/zij krijgt er een chronische darmontsteking van die gepaard gaat met soms hevige symptomen. Bovendien zijn heel kleine hoeveelheden gluten voldoende om deze mensen ziek te maken, een kruimeltje, enkele korrels paneermeel,…Deze ziekte heet coeliakie.

Is het bereiden van geschikte , glutenvrije gerechten en gebak dan een huzarenstukje als je glutenvrij moet eten?

Niet echt. Voorzichtigheid en goed uitgekiende keuze van producten helpen je al een heel eind weg en al doende leert men.  Soms is het voldoende om alleen het glutenbevattend product te vervangen door een glutenvrij. Net zoals ik hier deed voor deze appeltaart. Ik nam het glutenvrije bladerdeeg van Schär ipv het gewone deeg en voila…een echt lekkere taart, met veel smaak! (gegeten en goedgekeurd door mijn glutenvrije, toch wel kritische pluszoon) 😉

 

pF7ecTzLiOoMO9OEjdw7rQ-KxdjihuceGzQmHkCBotk=w1067-h709-no.jpg

 

Glutenvrij bladerdeeg van Schär

500 ml melk

125 g suiker

50 g puddingpoeder

1 vanillestok

2 eidooiers

3 appels

taartgelei : 2 blaadjes gelatine, 200 ml water, 2 el citroensap, 50 g suiker

 

Zet de oven aan op 200°.

Maak een banketbakkersroom als volgt : Breng 3/4 van de melk aan de kook met de vanillestok uitgeschraapt. Meng ondertussen 1/4 van de melk met het puddingpoeder, eidooiers en suiker tot alles is opgelost. Als de melk kookt, giet dan een klein beetje kokende melk bij het puddingpapje zodat de eieren aan de temperatuur kunnen wennen. Giet dan het mengsel voorzichtig bij de melk. De melk dikt heel vlug…giet alles erin en roer goed en laat zeker nog 1 minuut doorkoken (zodat de smaak van het puddingpoeder verdwijnt).

Leg het uitgerolde bladerdeeg in een taartvorm en doorprik het deeg en bestrooi met wat suiker, zo blijft de onderkant krokant.

Giet banketbakkersroom in de vorm tot je nog een klein randje van boven bent.

Schil de appels en snij in schijfjes, of zoals op de foto in stukjes en verdeel over de taart.

Schuif in de oven voor een 25 minuten

Laat afkoelen.

Taartgelei : week de gelatineblaadjes 5 à 10 minuten in koud water.  Laat ondertussen 200 ml water met 50 g suiker net niet koken.  Roer van het vuur af het citroensap en de uitgeknepen gelatineblaadjes erdoor. Laat de gelei 30 minuten afkoelen in de koelkast.  Verdeel de taartgelei over de ganse taart zodat ze mooi gaat blinken.

Nog even laten opstijven…lekker én glutenvrij!

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.