Hostellerie St-Nicolas **

Lang geleden (zo’n 37 jaar) was de chef een dorpsgenoot én zat hij tevens enkele jaren in mijn klasje op de lagere school. Ik volgde zijn culinaire route van nabij via de media en was eigenlijk ook al een hele tijd nieuwsgierig om zelf zijn keuken eens te proeven.

Door welke reden dan ook, werd dit bezoek meerdere keren uitgesteld. In ieder geval, deze middag was het zover, we kozen voor een lunch ter ontdekking…én als laat valentijnsetentje.

 

In wat ooit een doktersvilla was, verwent tweesterrenchef Franky Vanderhaeghe vandaag zijn gasten.

20140209_1113781758.jpg

De gastvrouw verwelkomde ons en begeleidde ons naar een leuke tafel, met zicht op de prachtige tuin. Het interieur oogt eerder klassiek, maar is rustgevend en smaakvol. Er was een gezellige drukte in het restaurant, dat bijna helemaal volzet was.

HostellerieSaintNicolas-1-350x350.jpg

Het eten dan…

De kaart is gevarieerd, met veel klassieke ingrediënten, maar met de nadruk vooral op vers. Wij namen de lunch omdat die, na de voorstelling door de charmante kelner, zeker als aanrader klonk.

Direct werd er brood op tafel gezet. Eigenlijk wel véél brood, maar de geur liet verraden dat dit vers gebakken was, zalig…

 

20140219_135142.jpg

 

Met een glaasje champagne van het huis, waren we klaar voor de ontdekking.

20140219_131044.jpg

20140219_130901.jpg

Amuses bij het coupke :

20140219_124853.jpg

Links naar rechts : gelei van koolrabi, moderne versie van hutsepot, kroketje van kervelwortel met truffel

20140219_125305.jpg

Scheermesje met variatie van citroen en Japanse aardappel, lapje konijn en veenbesgelei

20140219_125730.jpg

boven : vegetarische amuse : mousse van schorseneren met coulis van Passendalekaas

onderaan dit bordje zat, als verrassing, een niet-vegetarisch hapje

20140219_125928.jpg

eigen versie van rode kool, bloedworst en gelei van appel

 

 

Het voorgerecht. Twee variaties op vitello tonnato.

20140219_132804.jpg

Vitello tonnato met ansjovismayonaise

20140219_133344.jpg

tartaar van kalf met schuim van langoestines

Hoofdgerecht. Heel klassiek, maar super lekkere kwaliteit van vlees en groenten.

20140219_140104.jpg

Rundsfilet met saus van porto en madeira.

Dessert.

20140219_142918.jpg

Mousse van pindanootjes, ijs van banaan, brownie en structuren van mango, met krokantjes

De koffie.

20140219_144549.jpg

Bavarois van peer, macaron met citroen en munt, ganache van chocolade, bokkenpootje.

 

Het personeel en de bediening waren correct en efficient. De gastvrouw is een heel vriendelijke dame, die haar zaal goed in het oog houdt én het helemaal niet erg vond dat ik even de keuken binnenwipte om ‘bij te praten’ met een oude klasgenoot.

20140219_152622.jpg

Na een aantal culinaire ervaringen bij eerder jongere chefs was dit even een terugkeren naar de klassiekere gastronomie. Deze keuken kan ons toch nog altijd bekoren en is zeker één waar we tevreden zullen terugkeren.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.