Köfte met couscous, citroen en abrikozen

Het Perzische woord küfta betekent letterlijk vleesbal en het wordt veelal gegeten in Turkije, rondom de Balkan en in Noord-Afrika. Er bestaan enorm veel varianten van. Men spreekt over Perzische keuken als het over de traditionele keuken gaat en anders spreekt men over de Iraanse keuken. Iraans eten bestaat vooral uit stoofpotjes, die meestal vergezeld worden van een frisse salade, yoghurt en bergen rijst. Ook kebabs zijn heel populair. Allemaal heel lekker en misschien wel het overwegen waard om ooit eens naar daar te reizen. Al vind ik hun gewoonte om op een tapijtje op de grond te eten niet zo mijn ding.DSC_8934[1]

250 g volkorencouscous

500 g gekruid rundergehakt

2 aubergines

verse koriander, krulpeterselie, munt

600 g cherrytomaatjes, drie kleuren (of gewoon rode)

1 citroen

4 abrikozen

700 ml runderbouillon

6 eetlepels olijfolie

peper en zout

Bereid de bouillon en verwarm de oven voor op 150°

Meng de couscous met de bouillon in een saladekom en laat afgedekt wellen

Kneed het rundergehakt en draai 4 köfteballetjes per persoon. Druk de balletjes wat plat. Snij de aubergine in de lengte in plakken van maximaal 1/2 cm dik. Verhit 1/3 van de olijfolie in een grillpan met deksel en bak de aubergine 2 minuten aan elke kant op hoog vuur. Bestrooi met peper en zout. Haal daarna uit de pan en hou warm in de oven.

Giet opnieuw 1/3 van de olijfolie in de grillpan en bak de köfte 3 minuten rondom op een matig vuur. Zet het vuur lager, dek de pan af en bak tot ze gaar zijn. Breng op smaak met peper en wat zout. Haal ze uit de pan en hou ze ook in de oven warm

Hak ondertussen de verse kruiden fijn. Snij de cherrytomaatjes in 2. Pers de citroen uit. Verwijder de pitten van de abrikozen. Snij de abrikozen in dunne schijfjes.

Maak de couscous los met een vork. Voeg de cherrytomaatjes en het grootste deel van de fijngesneden kruiden toe.

Doe de rest van de olie in de grillpan en bak de abrikozenschijfjes 1 minuut aan elke kant op hoog vuur. Breng ondertussen de couscous op smaak met wat extra olijfolie, citroensap en peper Voeg dan de abrikozen toe.

Verdeel de couscoussalade over een schotel. Serveer de köfte bij de couscous en garneer met de overige abrikozen en verse kruiden. Leg er de aubergine bij en besprenkel met citroensap en olijfolie

Smakelijk!

Recept: HelloFresh

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.