Konijn met witte wijn en rilettes van konijn

Konijn kom je minder vaak tegen op het menu en dat is eigenlijk vreemd. Het is redelijk goedkoop, heeft meer smaak dan kip, is makkelijk te bereiden en ook makkelijk te krijgen. Mijn recept voor konijn dat eerst gemarineerd is zit vol met authentieke aroma’s en toch is de smaak iets anders dan grootmoeders konijn met bier en pruimen.
Omdat een konijn nogal groot is en wij maar met 2 aan tafel zitten, heb ik vaak overschot. Met de komende feestdagen dacht ik dat een rilettes op voorraad hebben misschien wel een goeie zaak was. Maar helaas, de rilettes is zo lekker dat ze het niet zal halen tot de feestdagen…;-)
Deze keer dus 2 recepten!

chimay_konijn23.2.jpg

Konijn met witte wijn
1 tam konijn
1 ui
1/2 citroen
500 ml witte wijn
2 tenen knoflook
2 kleine takjes rozemarijn
5 korrels piment
2 theelepels zout
1 eetlepel suiker
100 g gerookte spek (in blokjes)
1 wortel
250 g sjalot
4 takjes verse tijm
1 eetlepel bloem
1 eetlepel boter
Het konijn de avond voor de maaltijd in stukken snijden en in een diepe glazen of plastic schaal schikken.

Voor de marinade de ui en knoflook schillen en in grote stukken snijden, samen met citroen, wijn, kruiden (twee takjes tijm overhouden), zout en suiker aan de kook brengen. Laten afkoelen en daarna de marinade over het konijn gieten. Afdekken en een nacht in de koelkast laten staan.

De volgende dag in een flinke stoofpot (het liefst eentje van gietijzer) de stukjes wortel en de spekjes aanbraden, daarna de geschilde sjalotjes glazig en gouden bruin laten worden. Uit de pan halen. In de overgebleven vet het konijn aanbraden (eerst uit de marinade halen en afdrogen).

De overgebleven marinade nogmaals aan de kook brengen, daarna zeven en het vocht bij het aangebraden konijn doen. Ook de spekjes, wortel en sjalotjes toevoegen, samen met de 2 takjes tijm die over zijn. Op een zacht vuurtje  laten stoven of laten braden op 180° C, het zal ongeveer 45-60 minuten duren voordat het konijn helemaal zacht is en het vlees van het bot valt.

Zo’n tien minuten voor het eind, de bloem en boter door elkaar mengen en aan het stoofpotje toevoegen. Het lost vrij gemakkelijk op, maar moet wel even doorkoken, anders kun je de rauwe bloem proeven.

Rilettes van konijn

Overschot van konijn

grof zeezout

eendenvet

rozemarijn

zwarte peper

 

V0tqVtUV4Rr1ck_x7WesH-NEgkHkpJbDFiglGhPK0lI=w1031-h685-no.jpg

 

 

Trek het vlees van het konijn in draadjes. Hak de rozemarijn. Stoof de look aan en voeg er de draadjes konijn en rozemarijn bij. Meng met wat eendenvet. Kruid af.

Doe het in een steriliseerbokaal. Zet in de koelkast.

Heel lekker op toastjes of in een quenelles met wat garnituur als hapje/voorgerecht.

(of gewoon zo met een mes in de pot als stiekem hapje, mmm!)

Smakelijk!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.