Köttbullar, zoals bij Ikea

Köttbullar (letterlijk: vleesballen) zijn Zweedse gehaktballetjes met een typische smaak. Deze kleine gehaktballetjes zijn misschien wel het meest Zweeds van alle Zweedse gerechten. De Zweden eten ze vaak als snack, in combinatie met aardappelpuree en een schep Lingonsylt (Zweedse vossenbessensaus), bij de borrel, als broodbeleg, enz … (bron: Ikea)

Klaargemaakt en lekker bevonden!!

007.JPG

 

1 liter groentebouillon

500 g gemengd gehakt

2 sjalotten

1 ei

50 g paneermeel, naar schatting

1 eetlepel gemalen all spice berry

boter, peper en zout

1dl room

1 flinke scheut Cognac

 

  • Neem een mengschaal en doe er het gehakt in.
  • Pel de sjalotten en snipper ze in piepkleine stukjes. Snij de sjalotten eerst overlangs in twee, maak er enkele horizontale en vervolgens verticale sneden in. Nu kan je ze zeer fijn snipperen.
  • Verhit een klontje boter in een braadpan op een matig vuur. Stoof er de sjalot in. Schep de glazige stukjes sjalot vervolgens bij het gehakt.
  • ‘Old spice berry’ .De besjes zijn iets moeilijker te vinden. Soms heeft Ikea ze. Je kan ze vervangen door een kruidig mengsel van kruidnagel, kaneelpoeder, muskaatnoot, korianderpoeder
  • Doe de gedroogde besjes in een koffiemolen en maal ze zo fijn mogelijk.
  • Strooi het kruidige poeder bij het gehakt en voeg ook het ei toe. Was je handen en meng alle ingrediënten.
  • Voeg tussendoor wat paneermeel toe en kneed alles tot een stevige maar malse bol gehaktmengsel.
  • Kruid het gehakt (indien nodig) met nog wat peper van de molen en een beetje zout.
  • Breng de bouillon aan de kook.
  • Rol intussen gehaktballetjes met een diameter van ongeveer 2 tot 3 centimeter. Verzamel ze op een bord.
  • Drop de balletjes in de hete bouillon en laat ze garen. Reken daarvoor ongeveer 4 tot 5 minuten. Zodra ze komen bovendrijven, zijn ze voldoende gaar.
  • Zet een braadpan op een stevig vuur. Smelt er een klontje boter in. Schep de balletjes uit de bouillon en bak ze goudbruin in de pan. Na ongeveer 3 minuten zijn ze klaar. Roer af en toe tot ze egaal gekorst zijn, maar nog sappig binnenin.
  • Schep de balletjes uit de pan. Giet een flinke scheut cognac in de pan en zet er de vlam in. Kijk uit bij het flamberen!
  • Roer de aanbaksels los en schenk er de room bij. Kruid de saus met wat peper van de molen. Roer tot je een pannetje zachtbruine roomsaus krijgt.
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.