Langzaam gebraden kip met knoflook en citroen

Als zij het zegt dan is het zo! Wij waren direct fan van dit gerecht!

“Dit is zo’n gerecht dat je onmogelijk maar één keer kunt maken, ik bedoel, na de eerste keer ben je meteen verslaafd. Het is zo lekker makkelijk: je hoeft alleen maar alles bij elkaar in een braadslee te leggen en die in de oven te zetten, en je huis vult zich met de zomerse geuren van citroen en tijm – en natuurlijk, zachte, bijna honingzoete knoflook. Het idee heb ik van de Franse kippenstoofsels met hele tenen knoflook, die ik alleen nog een beetje wil oppeppen met een zomerse citroen. Het mooie ervan is dat je de citroen niet alleen als smaakgever gebruikt, maar ook als volwaardig onderdeel van het gerecht. Door de grote stukken langzaam in de oven mee te laten bakken karameliseren ze bijna en kun je ze zo eten, met schil en al. De bitter-zure vruchten zijn door de warmte lekker zoet geworden.” – Nigella Lawson

  •  kip met been (2 tot 2¼ kg), in 10 stukken verdeeld (ik nam bovenbouten)
  • 1 bol knoflook, in ongepelde teentjes verdeeld
  • 2 citroenen zonder waslaagje, elk in acht stukjes
  • een handjevol verse tijm
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 150 ml witte wijn

Verwarm de oven voor op 160 °C

Leg de stukken kip in een braadslee en doe de knoflook, stukjes citroen en tijm erbij. Trek daarvoor de blaadjes tijm grofweg van de takjes af en laat er een paar heel om later ter garnering te gebruiken.
Giet de olie erbij, meng alles met je handen door elkaar en doe het mengsel over in de braadslee. Zorg dat de stukken kip met het vel naar boven liggen.
Sprenkel er de witte wijn op en maal er wat zwarte peper over, dek de braadslee strak af met aluminiumfolie en zet hem 2 uur in een oven die je op de smaak-intensiverende lage temperatuur van 160 °C hebt voorverwarmd.

Haal het folie weg en verhoog de oventemperatuur tot 200 °C. Bak de kip nog 30 tot 45 minuten, tot het vel mooi goudbruin is en de citroenen aan de randjes beginnen te schroeien en te karameliseren.

Smakelijk!

 

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.