Lentecouscous

Ik ben fan van de Israëlische keuken van  Ottolenghi en door zijn recepten leerde ik lang geleden parelcouscous kennen. Nu overal te vinden in de supermarkten (wellicht door Ottam zijn succesrecepten), maar vroeger was het zoeken naar die lekkere pareltjes  🙂
Parelcouscous wordt ook wel ptitimIsraëlische couscous of Jeruzalem couscous genoemd. Parelcouscous heeft een rondere en dikkere vorm dan de originele couscous en wordt veelal in Jordanië, Libanon, Palestina en Israël gegeten. Parelcouscous wordt, net als couscous, gemaakt van grofgemalen gries van durumtarwe. Doordat parelcouscous groter is dan couscous, is de bereidingswijze ook anders. Parelcouscous heeft een zachtere en vollere smaak dan couscous.

  • 1 courgette
  • 3 wortels
  • 1 gele en 1 rode paprika
  • 3 stengels bleekselderie
  • 3 Roma tomaten
  • 1 ui
  • 1 limoen
  • zakje parelcouscous (300 g)
  • kruidenmix: tijm, oregano, look, peper, paprika,..)

Snij de courgette, de wortels, de paprika’s, bleekselderie en de tomaten in kleine stukjes. Pel en snipper de ui.
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een ruime hapjespan (of braadpan) en bak hierin de ui, de wortel en de selder ongeveer 5 minuten op een middelhoog vuur.
Voeg de courgette, de paprika en de tomaat toe en bak nog 5 minuten verder. Zet aan de kant.

Verhit ondertussen 1 eetlepel olie in een pan, voeg de parelcouscous toe en schep om. Voeg 0.5 l kokend water toe en alle kruiden die je lekker vindt. Roer nog eens goed door en laat 5 minuten zachtjes koken. Voeg telkens wat warm water toe tot de parelcouscous gaar is (proeven dus!) en alle water opgenomen is.

Voeg het groentemengsel toe en laat nog 3 minuutjes meestoven. Haal van het vuur en rasp de limoen erboven. Pers de limoen dan verder ook uit over de couscous en roer goed door.

Smakelijk!

Tip: je kunt hier ook grote garnalen aan toevoegen of stukjes kip of vis. 

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.