Mijn broodje is gebakken…

Is een leuke uitdrukking waarbij men wil zeggen dat iemands situatie er voorspoedig uitziet. Helaas is bij mij momenteel de gezondheidstoestand niet zo rooskleurig…maar kom…’better days are coming’, daar duim ik voor!  Als bezigheidstherapie kan een brood bakken echt wel tellen. Je mengt en kneedt en leeft je eens goed uit tot je het perfecte bolletje deeg krijgt, wat je dan met een grote zwier in de oven schuift. En dan start de aromatherapie…die geur in huis…hmmm. Soms heb je van die enquêtes waarbij gevraagd wordt naar je lievelingsgeur. Net na vers gezette koffie, die met vlag en wimpel op 1 staat, komt bij mij toch wel de geur van gebakken brood. Je kunt je dus voorstellen dat een bezoek aan de bakker iets is wat ik heel graag doe, ook al bak ik af en toe mijn broodje zelf.

EEh2yEQZP4HvUaf_NrvzQEVCtpJZ7RgYMaL8PCgQf-U=w1067-h709-no6g instant gist

360ml lauw water

600g volkorenbloem

1 kl zout

150g lijnzaad

 

Giet het water in een kommetje, en los de gist op in dit water

Zeef de volkorenbloem in een grote mengkom

Maak een putje in het midden van de bloem

Strooi het zout rondom de randen van het putje, en giet het gistmengsel in het putje

Roer tot je een deegbal bekomt

Kneed het deeg met je handen, gedurende ongeveer 10 minuten

Vorm het deeg terug tot een bal, leg deze terug in de mengkom, en bedek met een schone keukenhanddoek

Zet opzij op een warme plaats, voor één uur

Na een uur zou het deeg in volume moeten verdubbeld zijn

Kneed de lijnzaadjes door het deeg, en vorm er een brood mee

Plaats het brood in een ronde springvorm, en bedek opnieuw met een schone keukenhanddoek

Zet opnieuw opzij op een warme plaats voor één uur

Verwarm de oven voor op 200°C

Bak het brood gedurende 45 minuten, tot het goudbruin ziet, en hol klinkt wanneer je erop klopt

Laat volledig afkoelen

Smakelijk!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.