Stoofvlees met bier en Luikse siroop

We zetten het jaar in met het op één na meest gegeten gerecht in België. Heerlijke stoofvlees met een zoet tintje. Gebaseerd op een recept van Jamie Oliver. Met echte frietjes erbij een ware delicatesse.

1 kilo runderstoofvlees
2-3 eetlepels bloem
Peper en zout
50 gram boter
2 grote of 4 kleine uitjes
2 laurierblaadjes
Klein bosje verse oregano
200 ml sterke runderbouillon (of blokjes)
5 zongedroogde tomaatjes, in stukjes gesneden
330 ml bruin bier (bv. Westmalle, Rochefort)
1 bol knoflook (jawel!!)
4 flinke eetlepels Luikse stroop

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Wentel het stoofvlees door de bloem en breng op smaak met peper en zout. Snipper ook ondertussen het uitje grof.

Verhit de boter in een grote (ovenvaste!) braadpan of stoofpot (waar je ook een bijpassende deksel bij hebt). Zodra de boter uitgebruisd is, voeg je het vlees toe aan de pan. Mocht het teveel voor de pan in ééns zijn, doe het dan in twee delen. Bak de stukjes vlees aan alle kanten goudbruin. Haal het vlees uit de pan en voeg de uitjes toe. Bak in een paar minuutjes zacht.

Doe het vlees nu terug in de pan en voeg de laurierblaadjes, verse oregano, de runderbouillon en de stukjes zongedroogde tomaat toe. Giet ook het bier erbij, zodat alles onder komt te staan.

Snijd de bol knoflook horizontaal door, zodat je twee ronde platte helften krijgt. Leg in een klein ovenvast schaaltje en besmeer beide binnenkanten van de knoflook met wat olijfolie.

Zet de pan mét deksel in de oven op een bakplaat of rooster en leg daarnaast het kleine schaaltje met de knoflook. Zet 3 uur in de oven op 175 graden.

Na ongeveer 1 uur haal je de knoflook uit de oven en knijp je de zacht geworden teentjes uit de schil (de schil kun je weggooien). Roer de zachte knoflook door de 4 eetlepels appelstroop (dit lijkt veel, maar is echt lekker in het runderstoofvlees!). Haal de stoofpot uit de oven, roer dit knoflook-appelstroop mengsel erdoorheen, en zet weer terug totdat de oven piept en de stoof er in totaal 3 uur heeft in gestaan.

HEEEERLIJK!

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.