Tajine met kip, olijven en ingemaakte citroen

In Marokko bestaan er honderden varianten van tajine, een schotel van groenten, vlees, vis of kip. Tajine is het meest geconsumeerde gerecht in Marokko.

Wanneer je niet over zo’n aardewerken piramide beschikt, kun je deze gerechten ook klaarmaken in een Creuset of andere stoofpot. De smaak gaat er niet minder om zijn, alleen oogt zo’n schotel wel mooi op tafel. Bij de Marokkaanse winkels in de stad kun je die pot kopen voor een prikje. Daar eens rondneuzen is een hele leuke bezigheid, al kan het zijn dat je al gauw veel meer meeneemt dan die tajine alleen 🙂

GRE6ULAceF9M1CQpFpdn4-xk1oWGR9Yjbt9-QIPX5WU=w1031-h685-no.jpg

6 kippedijen of een ganse kip, in stukken

2 grote rode uien

bosje koriander en peterselie

sap van 1 citroen

1 grote koffielepel gemberpoeder

1 grote koffielepel gemalen komijnzaad

1 mespunt saffraandraadjes

1 kaneelstokje

2 ingemaakte citroenen

180 g donkere olijven

olijfolie

zwarte peper en zout

 

Snij de uien en knoflook fijn en snij daarna de koriander en peterselie afzonderlijk fijn.

Verhit 1 eetlepel olijfolie in een tajine en bak de stukken kip op hoog vuur rondom aan. Draai het vuur laag, doe ui en knoflook in de pan en bak alles, af en toe roerend, nog 5 minuten

Voeg citroensap, koriander, gemberpoeder, komijn, saffraan, kaneel en 300 ml water toe met zout en peper naar smaak. Sluit de tajine en stoof de kip 1½ uur op heel laag vuur.

Controleer steeds of er voldoende vocht in de tajine zit. Voeg zo nodig wat warm water toe.

Spoel de citroenen en olijven af onder de koude kraan. Snij 1 citroen in vieren en verwijder het vruchtvlees. Snij de schillen in dunne reepjes.

Roer de olijven en citroenreepjes door de tajine. Snij de andere citroen in vieren en leg de stukken in de tajine.

Sluit hem en stoof alles nog 10 minuten. Het moet een romige saus worden. Je kunt voor een vollere smaak eventueel een gevogeltebouillontablet toevoegen.

Bestrooi de tajine met de gesneden peterselie en dien hem op.

Smakelijk!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.