Volkoren pompoenbrood

Iedereen weet dat je van pompoen lekker soep kan maken. Dit is ondertussen al bijna een klassieker geworden. In verschillende salades, gratins, quiches is pompoen ook heel lekker! Of je kan er ook eens een broodje van bakken. Ik wou het wat gezonder maken en gebruikte daarom volkorenbloem, dus een beetje anders dan anders.  Het resultaat is een lekker donker oranje, licht zoet brood…heerlijk!

006.JPG

500 g pompoen

25 g olijfolie of roomboter

10 g zout (naar smaak)

beetje water

750 g volkorenbloem

15 g verse gist of 7 g droge gist

 

Maak van de pompoen puree door ze te koken of stoven.

Laat de puree afkoelen

Doe de bloem in een grote kom

Maak er een kuil in en doe er de pompoenpuree in

Strooi het zout over de rand

Verkruimel de gist over de pompoenpulp

Voeg de olie of boter toe

Kneed het deeg, voeg zo nodig wat water toe als het deeg te droog is

Laat het deeg 40 minuten rijzen op kamertemperatuur onder een droge handdoek

Kneed het gerezen deeg wat ineen en maak het terug in een vorm (bol of lang zoals je zelf wil)

Laat het deeg nog een 15 minuten rijzen onder de handdoek

Leg het deeg op de bakplaat of bakvorm en laat nog eens 40 minuten rijzen onder de doek

Warm de heteluchtoven tot 220°C tegen dat het deeg de laatste keer gerezen is.

Zet in de oven en bak 40 minuten.

Laat afkoelen op een rooster

 

Smakelijk!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInShare on TumblrPrint this pageEmail this to someone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.