Griekse ovenpasta met venkel, courgette en geroosterde tomaten

Het boek “De moestuin van Mme Zsazsa” stond als nieuwe aanwinst in mijn bibliotheek! Ik had dit boek al een paar keer in mijn handen gehad in de boekenwinkel, maar legde het telkens terug…ik heb immers al zoveel kookboeken en zo weinig plaats nog vrij in de kast. Dus aarzelde ik niet en legde het bibboek onmiddellijk in mijn tas!

De hoofdstukken over de moestuin en kweken en zaaien sloeg ik over wegens geen moestuin, maar kunstgras ;-). De recepten daarentegen konden me wel uitermate boeien. Dit recept vond ik er zo lekker uitzien op de foto dat ik het moest maken! Het vraagt wat tijd om te maken, maar die is het meer dan waard. Alleen al de geur in huis…. incroyable!

004.JPG

8 grote tomaten

chilipoeder of verse chilipeper

eventueel een snufje suiker

1 middelgrote courgette, in halve maantjes van 1 cm dik

1 middelgrote venkelknol, in parten

3 sjalotten, in achtsten gesneden

4 tenen knoflook, ongepeld

1 eetlepel gedroogde oregano

enkele takjes tijm

250 – 350 g rissoni

3 flinke eetlepels tomatenpuree

750-1000 ml bouillon (afhankelijk van de hoeveelheid pasta die je gebruikt)

Parmezaanse kaas en/of een handvol fijngesneden tuinkruiden (alles kan)

zwarte peper uit de molen, zout

 

Verwarm de oven voor tot 180°C.

Halveer de tomaten. Schik ze op een bakplaat met de gesneden kant naar boven. Strooi er wat zout over, chilipoeder of chilipeper naar smaak, en suiker indien het wat fletse of zurige tomaten zijn. Sprenkel er wat olijfolie over. Zet de tomaten voor ongeveer een uur in de oven. Ze mogen bruine randjes krijgen.

Verwarm de oven tot 200°C.

Meng de courgetteplakken, de venkelplakken, de sjalotten, knoflook, oregano en tijm in een kom met een royale scheut olijfolie en een snufje zout. Verspreid ze over een ovenschaal, samen met de geroosterde tomaten. Zet de schaal in de oven en laat de groenten in ongeveer 3/4 uur beetgaar worden, met bruine randjes. schep ze af en toe om.

Als de groenten beetgaar zijn, haal de schaal dan uit de oven en verdeel er de rissoni over. Meng een scheut bouillon in een kommetje met de tomatenpuree en giet die over de rissoni. Giet daarna de rest van de bouillon erbij. Schud de schaal voorzichtig heen en weer, zodat de bouillon zich goed verdeelt.

Zet de schaal weer in de oven en laat de rissoni in een 20 tal minuten garen. Tussendoor af en toe eens roeren.

Check de smaken en voeg naar wens peper en zout toe. Ik gebruik graag veel zwarte peper.

Strooi naar smaak kaas en/of verse kruiden over de ovenschotel.

Smakelijk!

Tip : deze schotel is de volgende dag minstens even lekker!

Published by

12 thoughts on “Griekse ovenpasta met venkel, courgette en geroosterde tomaten

  1. super gerecht ! heb het al verscheidene malen zelf gemaakt. Kan niet mislukken.
    soms gooi ik er paprika’s ook doorheen, en de laatste 10 min wat fetta kaas in stukjes
    en olijven eroverheen. Die fetta smelt lichtjes en fetta en olijven is altijd Griekenland 🙂
    succès !

  2. Hey Nathalie, dit lijkt me superlekker! Maar ik ben niet zo een keukenprinses dus begrijp ik het goed dat de tomaten een uur en drie kwartier in de oven staan? Voor ik het helemaal verknal ?

    1. Potverdorie, ik zie jouw bericht nu pas Hilde! Sorry, je tomaten zullen nu waarschijnlijk al verteerd zijn 😉
      Het recept klopt inderdaad en is superlekker! Was het gelukt bij jou?

  3. Hallo Nathalie,
    Super bedankt voor dit heerlijke gerecht. Met 5 (bijna) volwassen eters, nam ik 2 extra tomaten, 1 extra sjalot en 1 extra courgette.
    Ik liet de tomaten slechts 50min op 180gr in de oven en gaarde intussen de sjalotten, look, venkel en courgettes in ruime hoeveelheid olijfolie in olijfolie op het fornuis. Grote voordeel is dat je hiermee enorm veel tijd uitspaart 😉 en dat de groenten zeker gaar zijn.
    Ik mengde na 50’ alle groenten met de risoni en bouillon en zette deze – zoals jij – nog 20’ op 200gr in de oven. Een beetje verse tuinkruiden en parmegiano erover en heerlijk smullen 😊!

    Groetjes,
    Ilse

  4. mmm, sorry , maar de tomaten die al 1 uur , op 180° in de oven stonden , die moeten daarna met de andere groenten nog eens 45 min opnieuw erbij oo 200° ??
    Heb ik dat goed gelezen? Klopt dit ?

    1. Inderdaad Koen, ik doe het op deze manier. Het is de bedoeling dat je een saus krijgt van tomaten ipv stukjes in het gerecht. Wil jij de tomaten later toevoegen dan kan dat ook! Experimenteren is leuk! De smaak zal niet veranderen volgens mij. Smakelijk!

Laat een reactie achter aan Nathalie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.