Is een leuke uitdrukking waarbij men wil zeggen dat iemands situatie er voorspoedig uitziet. Helaas is bij mij momenteel de gezondheidstoestand niet zo rooskleurig…maar kom…’better days are coming’, daar duim ik voor! Als bezigheidstherapie kan een brood bakken echt wel tellen. Je mengt en kneedt en leeft je eens goed uit tot je het perfecte bolletje deeg krijgt, wat je dan met een grote zwier in de oven schuift. En dan start de aromatherapie…die geur in huis…hmmm. Soms heb je van die enquêtes waarbij gevraagd wordt naar je lievelingsgeur. Net na vers gezette koffie, die met vlag en wimpel op 1 staat, komt bij mij toch wel de geur van gebakken brood. Je kunt je dus voorstellen dat een bezoek aan de bakker iets is wat ik heel graag doe, ook al bak ik af en toe mijn broodje zelf.
360ml lauw water
600g volkorenbloem
1 kl zout
150g lijnzaad
Giet het water in een kommetje, en los de gist op in dit water
Zeef de volkorenbloem in een grote mengkom
Maak een putje in het midden van de bloem
Strooi het zout rondom de randen van het putje, en giet het gistmengsel in het putje
Roer tot je een deegbal bekomt
Kneed het deeg met je handen, gedurende ongeveer 10 minuten
Vorm het deeg terug tot een bal, leg deze terug in de mengkom, en bedek met een schone keukenhanddoek
Zet opzij op een warme plaats, voor één uur
Na een uur zou het deeg in volume moeten verdubbeld zijn
Kneed de lijnzaadjes door het deeg, en vorm er een brood mee
Plaats het brood in een ronde springvorm, en bedek opnieuw met een schone keukenhanddoek
Zet opnieuw opzij op een warme plaats voor één uur
Verwarm de oven voor op 200°C
Bak het brood gedurende 45 minuten, tot het goudbruin ziet, en hol klinkt wanneer je erop klopt
Laat volledig afkoelen
Smakelijk!
Published by