Nathalie Deleu
Boerenkool met rookworst
Op zijn Hollands…én ‘t is er het weer voor!
1/2 kg kruimige aardappelen
1 rookworst
300 gram panklare boerenkool
25 gram boter
1 eetlepel azijn
versgemalen peper
Schil de aardappels, was ze en snijd ze in stukken. Doe de boerenkool in een grote pan en leg de aardappels erop. Voeg ongeveer 2,5 deciliter water en 1 koffielepel zout toe. Breng op een matig hoog vuur de boerenkool en aardappels met de deksel op de pan aan de kook. Laat de boerenkool in ongeveer 10 minuten slinken. Neem de rookworsten uit de verpakking en leg ze op de aardappels. Kook de boerenkool en aardappels afgedekt in nog ongeveer 15 minuten zachtjes gaar. Neem daarna de rookworsten uit de pan en houd ze warm onder een deksel. Giet de boerenkool en de aardappels af en vang het kookvocht op in een kom. Stamp met een aardappelstamper de boerenkool en de aardappels fijn. Voeg boter en azijn toe. Roer alles goed door elkaar en voeg al roerend steeds een scheutje kookvocht toe tot alles smeuïg is. Warm al roerend de stamppot nog enkele minuten door. Breng het verder op smaak met zout, peper en eventueel nog een scheutje azijn. Schep de boerenkoolstamppot borden. Snijd de rookworst in plakjes en leg ze op de boerenkool. Lekker met piccalilly of mosterd.