top of page
  • Foto van schrijverNathalie Deleu

Boury

Restaurant Boury stond al een tijdje op onze ‘to do’ lijst. Omdat we al veel lovende kritieken hoorden over de chef en zijn talenten, maar ook wel wegens het grappige detail dat de naam van mijn man één letter verschilt met die van de chef…Tom Boury ipv Tim Boury. De chef en zijn echtgenote vonden dit toch ook wel uniek.

Een groot statig herenhuis in een doodgewone straat in Roeselare. Er moet aangebeld worden. Wanneer de deur openzwaait weet je onmiddellijk weer wat gastvrijheid betekent! We worden hartelijk onthaald door de charmante gastvrouw en haar team. Het is zondagavond en de sfeer in het restaurant is heel sereen, wat een tijdje later overgaat in een meer losse en levendige sfeer.

Aan tafel krijgen we direct een warm oosters getinte welkom in de vorm van 2 hete, gerolde handdoekjes licht geparfumeerd met eucalyptus. Zalig warme, nette handjes als gevolg. Op tafel ook lekker meergranenbrood, brioche met maldonzout, olijfolie, zwarte peper en een potje boter gestempeld met de naam Boury. Die kleine details maken dat je beseft dat je in een sterrenrestaurant zit. Héérlijk!

In een ruim fluitglas wordt het aperitief geschonken, een voortreffelijke champagne. Hierbij kwamen verschillende hapjes op tafel. Een merinque van sepia gevuld met een coulis van peterselie en een creme van parmezaan. Jammer dat we van dit laatste geen foto hebben, dit hapje moest onmiddellijk gedegusteerd worden omdat het zo fragiel was. Onderstaande hapjes kwamen ook nog voorbij :

dippen met kroepoek van gerookte kip/dipsaus met garam masala

Kombu Dashi/boekweitnoedels/koolrabi/inktvisje

Cremeux van bloemkool/gerookte dooier/crumble van spek

Krokantje/geitenkaas/appel/waterkers

Gepekelde zalm/gepofte quinoa/kikkererwt/tomatencreme/hummus

Het ‘gestempelde’ botertje

De voorgerechten waren bijna perfect van smaak en de ingrediënten waarmee ze worden gemaakt van zeer hoge kwaliteit. Over het tempo tussen de gerechten hadden we niet te klagen. Net lang genoeg om ‘plaats’ te maken voor een volgende, nieuwe beleving in de maag (die toch wel content was met al dat lekkers) 🙂

De voorgerechten

Coquille “Dieppe”/aardpeer/gepekeld en gemarineerd buikspek/ kummel en limoen

Zeeuwse diepe oester, gepocheerd/andoorn/vanille/postelein en bergamot

Noordzeetong, geroosterd/pompoen/winterprei en jus van girolles

De hoofdgerechten

Everzwijnwang, geglaceerd/uivariëteiten/wostynmosterd/bietjes/Rodenbach/koolraap

Wilde fazant/peterseliewortel/mais/spitskool/bospaddenstoelen

De desserts

Cox-appel/granny smith en hazelnoot

*bij deze het beste dessert dat ik ooit in mijn leven at! De knipoog naar ‘Apple’ vonden wij ook een sublieme vondst*

Sweet del monte/cumbava en korianderijs

Creme van St-Bernardus, abdijbier uit Watou/bananenijs/gel van citrus

Hierna werd het tijd voor koffie/thee…En plots stond onze tafel weeral vol met lekkers…

Madeleines met zwarte peper, oliebolletjes, beignets met vanille, pralines met yuzu, fudge caramel en pecannootjes, rumgebakje…

Als afsluiter kwam de chef iedereen bedanken, een heel bescheiden, “down to earth” jonge man…Maar wat een talent! Ik denk dat de tweede ster heel kortbij is…en terecht!

En toen was het tijd voor de “TomB. meets TimB. foto”!!

Bedankt Tim en Inge én jullie team voor deze fantastische avond!

Wel’ll be back…

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page