top of page
  • Foto van schrijverNathalie Deleu

Confituur van cactusvijg

Cactusvijgen zijn ovaalvormige cactusvruchten. Cactusvijgen komen oorspronkelijk uit Mexico en Zuid-Amerika. De vrucht is er in vele kleuren, zoals: groen, geel, zalmroze, bruin en rood. De dikke, stekelige huid zit vol met water en heeft als doel het vruchtvlees te beschermen.Het zachte, sappige en korrelige vruchtvlees is licht groen, geel, oranje of rood en bevat kleine eetbare pitjes. De smaak is zoet tot licht zuur, vergelijkbaar met een peer.

Het is normaal gesproken moeilijk om cactusvijgen te bereiden zonder je te prikken aan de scherpe stekels. Sommigen zijn geborsteld door de verdeler waardoor je die stekels niet meer hebt, vraag ernaar dus. Snijd beide uiteinden van de vrucht af. Snijd vervolgens in de lengte de schil door. Maak nu een snee tussen de schil en het vruchtvlees. De schil kan nu gemakkelijk met de hand verwijderd worden en de vrucht is klaar om van te genieten.

Voor de confituur :

1kg cactusvijgen

500g suiker

sap van 1 citroen

Schil de cactusvijgen, doe hiervoor wel handschoenen aan want ze zitten vol kleine, akelige stekeltjes.

Snij ze vervolgens in stukken en doe ze in een pan samen met de suiker en het citroensap.

Laat koken tot de stukken cactusvijgen uit elkaar beginnen te vallen en doe ze dan door een zeef. Zo blijven de vele zaadjes achter en behoud je alleen het sap en vruchtvlees. (ik zeefde die niet en vond achteraf die pitjes toch wel storend, volgende keer zeven dus)

Doe het sap en het vruchtvlees van de cactusvijgen terug in de pan en laat verder koken, onder voortdurend roeren, totdat de confituur dik genoeg is.

Vul deze confituur van cactusvijgen heet in de jam potten en sluit direct af.

*de pot is niet afgesloten omdat dit een restje was* 🙂

#cactusvijg #confituur

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page