top of page
 • Foto van schrijverNathalie Deleu

Coq au vin blanc

 1. 1 biologische kip à 1400 gram

 2. zout, versgemalen peper

 3. 75 gram boter of margarine

 4. 1 ui, gesnipperd

 5. 1 teentje knoflook, gesnipperd

 6. 2 el bloem

 7. 350 ml witte wijn

 8. 2 takjes tijm

 9. 1 laurierblaadje

 10. 3 takjes peterselie

 11. 100 g gerookte spekreepjes

 12. 250 g champignons (verschillende soorten)

 13. 2 el verse dragon

 14. 2 el platte peterselie, fijngehakt

 15. krielpatatjes

1. Verdeel de kip in 8 stukken (of vraag het de poelier). Bestrooi het vlees met zout en peper. Verhit de boter in een braadpan en bak de kip in gedeelten rondom goudbruin. Haal uit de pan. Voeg ui en knoflook toe aan het bakvet en bak even mee. Bestrooi met de bloem en roer erdoor. Blus de inhoud af met de wijn en roer alle aanbaksels los. Leg de kip terug in de pan. Voeg nog ca. 3 dl water toe, zodat alles bijna onder staat. Bind tijm, laurier en peterselie bij elkaar tot een bouquet garni. Voeg toe aan de kip en sudder de kip in ca. 1 uur zachtjes gaar zonder deksel op de pan. Haal de kip en bouquet garni uit de pan, en dek af met aluminiumfolie. Kook het achtergebleven kookvocht in tot sausdikte.

2. Bak intussen in een grote koekenpan de spekreepjes zachtjes uit. Voeg de champignons toe en bak ca. 5 minuten mee.  Voeg dit mengsel, dragon en de kipstukken toe aan de ingekookte saus en sudder, zonder deksel, nog ca. 5 minuten mee. Breng op smaak met zout en peper.

Ik deed er nog wat krielpatatjes bij en liet die meegaren. Zo werd het een eenpansgerecht, lekker makkelijk én weinig afwas!

Smakelijk!

#spek #champignon #dragon #kip #laurier

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page