Nathalie Deleu
Couscous met groenten en tfaya
Een typfout dacht je?
Nee hoor, tfaya is een zoete saus waar ik al heel lang het recept van had, maar nog nooit klaargemaakt en geproefd had.
Ik heb wel een zwak voor de Marokkaanse keuken. Die is veelzijdig en ongelooflijk lekker! Denk maar aan de vele kruiden die zij gebruiken in hun eten.
Deze couscous is een snel-klaar-gerecht. Ik gebruikte een zak voorgesneden couscousgroenten (vergeef het mij ;-)
Maar de saus...dat is echt een meerwaarde voor het gerecht!
Tfaya is dus een zoete saus gemaakt met gekarameliseerde uien, rozijnen, kruiden en honing. Het wordt vaak geserveerd op couscous.
Hier werd het gegeten en goddelijk bevonden!

100 gram droge (volkoren) couscous
300ml groenten of kippen bouillon
1 blikje kikkererwten (265 gram uitgelekt gewicht)
1 ui
1 knoflookteen
1 zak couscousgroenten (Delhaize)
30 gram gedroogde abrikozen
scheutje olijfolie
Voor de kruidenmix:
1 tl. pikante paprikapoeder
1 tl. gemalen raz-el-hanout poeder
1 tl. gemalen komijnpoeder
1 tl. kaneel
0,5 tl. kurkuma (optioneel)
0,5 tl. nootmuskaat (optioneel)
peper en zout naar smaak
Meng alle ingrediënten voor de kruidenmix door elkaar in een schaaltje.
Kook wat water en maak de bouillon door een bouillonblokje toe te voegen.
Leg de couscous in een schaaltje en schenk de bouillon erover totdat het helemaal onder water staat. Dek het schaaltje af met een schoteltje en zet apart.
Verhit een scheutje olijfolie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook.
Voeg de kruidenmix toe en bak even kort mee zodat de geuren en smaken vrij komen.
Voeg de zak groenten toe en roerbak totdat het allemaal gaar is. Schep eventueel wat bouillon bij. Voeg op het laatste de gedroogde abrikozen en de kikkererwten toe en verwarm die even mee.
Maak de Tfaya:
Neem 4 dikke uien. Snijd in halve ringen. Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur en bak de uien hierin tot ze helemaal bruin en zacht zijn en ook flink in volume geslonken.
Dit duurt zeker 20 minuten!!
Voeg dan 2 tl kaneel, 1 tl gember, 75g rozijnen en 2eetlepels honing toe.
Laat op heel laag vuur karamelliseren.
Smakelijk!