Nathalie Deleu
Crème brûlée met Cointreau en witte chocolade
Zoet krokant van buiten, vanillezoet en zacht vanbinnen: crème brûlée. Als er één dessertje weinig introductie nodig heeft, is het wel crème brûlée. Het is een bommetje, maar dan wel eentje dat fenomenaal lekker is. Om het ietwat origineler te maken gebruikte ik Cointreau en witte chocolade toe. Mijn Paastafelgenodigden (hm, wat een woord!) waren tevreden…

350 ml slagroom 120 g witte chocolade 6 eierdooiers 50 ml cointreau 60 g rietsuiker
Verhit de slagroom in een pan op laag vuur.
Hak intussen de chocolade in kleine stukjes en doe ze in een grote kom.
Giet er de hete slagroom over en roer tot de chocolade is gesmolten. Klop er dan de dooiers en tot slot de cointreau door.
Zet het mengsel weg in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 95 °C.
Giet de witte chocoladecrème voorzichtig in kleine porseleinen of aardewerken ovenschaaltjes. Zet ze in een ovenschaal, schenk deze halfvol met kokend water en laat zo au bain-marie ongeveer 1 uur in de oven bakken. De crèmes moeten net stevig, maar nog zacht in het midden zijn.
Zet de schaaltjes wanneer ze licht zijn afgekoeld in de koelkast. Dit kun je gerust de dag ervoor bereiden en dan de volgende dag afwerken als volgt:
Bestrooi de crèmes vlak voor het serveren met rietsuiker en karameliseer ze met een brander. en dien op.
Smakelijk!