Nathalie Deleu
Creoolse lamsgehaktballetjes
Het is vrij voor de hand liggend, maar gehakt is vlees dat in stukken is gehakt of door de gehaktmolen is gehaald. Hierdoor krijgt het een fijne structuur, gaart het makkelijker en kun je het gebruiken voor tal van gerechten. Vroeger werd voornamelijk restafval gebruikt voor de productie van gehakt, maar tegenwoordig zien we steeds vaker dat ook de betere (en meer smaakvolle) delen van dieren worden gebruikt. Over de hele wereld wordt wel gehakt gebruikt, in sommige landen en streken meer dan op andere plekken, maar ook veel andere soorten. Zo zien we in de Marokkaanse, Turkse en Griekse keuken veel meer lamsgehakt, en zijn ze in Italië fan van varkensgehakt. Deze balletjes zijn superlekker met lamsgehakt, vooral de typische smaak van het vlees maakt dat de balletjes ‘speciaal’ zijn!

4 eetlepels melk
2 sneetjes witbrood zonder korst
500 gr lamsgehakt
1 grote ui, fijngehakt
2 teentjes knoflook, geperst
1 a 2 eetlepels kerriepoeder
1 groot ei
5 eetlepels olijfolie
1 blik tomatenstukjes (a 4 dl)
2 gele paprika’s, in stukjes
1,5 dl Griekse of Turkse yoghurt
1 a 2 theelepels paprikapoeder
3 eetlepels fijngesneden peterselie
2 lente-uitjes, fijngesneden
peper en zout
Week het brood in de melk. Meng het gehakt met 2 eetlepels ui, 1 teentje knoflook, kerriepoeder, ei en geweekt brood. Vorm er ongeveer 16 kleine gehaktballen van (of 8 grotere, jij kiest!) Verhit 3 eetlepels olie en bak hierin de gehaktballen in 4-5 minuten rondom bruin. Neem ze uit de pan.
Bak de rest van de ui in 4-5 minuten lichtbruin in het achtergebleven braadvet. Voeg de tomatenstukjes met vocht en de paprika toe en laat alles 15 minuten zachtjes stoven. Roer de yoghurt, paprikapoeder, peterselie, 1 teentje knoflook en lente-ui erdoor en breng op smaak met zout en peper. Verwarm de gehaktballen nog 5 minuten in de saus.
Smakelijk!
(Bron: Culy)
#knoflook #peper #griekseyoghurt #olijfolie #melk #tomaat #brood #paprikapoeder #peterselie #ui #zout #paprika #lamsgehakt