top of page
  • Foto van schrijverNathalie Deleu

Crumble van rabarber, walnoten en sinaasappel

Deze crumble is het resultaat van een recept van Nigella Lawson waar ik wat aanpassingen aan deed. Ja sorry darling, maar die van mij is echt veel beter.*zei ze bescheiden* 🙂  Ik vroeg me af of rabarber nu eigenlijk groente of fruit is?

De site Plantaardig vertelde me dit :

Rabarber is zeker geen onbekende plant.  Het  is een groente, met een unieke smaak, waardoor de plant vooral populair is voor moes, confituur, gebak en wijn.  Dit gebruik van rabarber zou doen vermoeden, als je de groeiwijze van de plant niet zou kennen, dat het een fruitsoort is.  Maar  rabarber kent nog vele andere toepassingen.  Het gebruik in de kruidengeneeskunde en de toepassing als schuurmiddel voor potten en pannen, als insecticide of als haarkleurmiddel zijn minder bekend!  Een groente dus, maar eentje die zich niet altijd als groente laat kennen.


DSC_8149[1]

130 gram bloem

70 gram lichte basterdsuiker

1 theelepel gemberpoeder

75 gram koude boter, in blokjes

2 eetlepels bloem

2 eetlepels lichte basterdsuiker

600 gram rabarber, in stukjes

1 sinaasappel, gewassen

Verwarm de oven tot 185 graden. Strooi de noten op de bakplaat. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en rooster ze in 8 minuten goudbruin en krokant. Hak de noten grof.

Kneed de bloem, suiker, gemberpoeder en boterblokjes tot een kruimelig deeg, voeg een snufje zout toe. Kneed op het laatste moment 2/3 van de noten erdoor.

Snijd de stelen van de rabarber in 2 cm grote stukken, was de rabarber en schep ze in een kom om met 2 eetlepels suiker en 2 eetlepels bloem. Schep de rabarber net zolang om tot alle bloem en suiker eraan vastplakt.

Rasp 1 eetlepel van de sinaasappelschil. Schil de sinaasappel en snijd het vruchtvlees in blokjes van 1 bij 1 cm. Doe de sinaasappel en de schil bij de rabarber en schep weer om.

Schep de rabarber in een ovenschaal en kruimel het deeg erboven. Plaats de schaal in het midden van de oven, en bak de rabarber in ongeveer 35 minuten goudbruin en gaar.

Strooi de resterende walnoten over je crumble

Smakelijk

#walnoten #boter #gemberpoeder #rabarber #sinaasappel

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page