top of page
  • Foto van schrijverNathalie Deleu

Exquisa Hasselt

Enkele weken geleden maakten mijn man en ik een afspraak voor een zondagse lunch in Exquisa te Hasselt. Exquisa is een exclusief aardappelrestaurant in het hart van Hasselt. En tevens ook bekend door hun deelname aan het eerste seizoen van “Mijn restaurant” op VTM.

Het zoeken naar het welgekende adres verliep wat moeizaam. Exquisa mag dan wel in het hart van de stad liggen, als je niet van Hasselt bent is het toch wel moeilijk te vinden. Zelfs de GPS stuurde ons de wandelzones van de stad in..tja.. Gelukkig kon de mevrouw van de plaatselijke Panos ons heel vlug de goede kant uit sturen, waarvoor bedankt!

Toen we de Meldertstraat heel langzaam inreden en plots de gevel van Exquisa zagen opduiken waren we opgelucht en toch ook wel wat verbaasd…Toen we de reeks “Mijn restaurant” op tv volgden zag die gevel er toch wat ‘glamoureuzer’ uit dan hetgeen we nu zagen. Wat een vertekend beeld tv toch kan geven, hm…

Bij het binnenkomen in het restaurant worden we heel vriendelijk ontvangen door gastvrouw Steffi.  We worden naar onze tafel met zicht op het ganse  restaurant geleid en nadat we ons glaasje champagne geserveerd krijgen stelt Steffi ons het zondagsmenu voor. We zwichten bijna onmiddellijk voor het veelbelovend klinkende zondagsmenu. Toch krijgen we de kaart om zeker te zijn van onze keuze.

Maar we zijn vastberaden om de chef te volgen en te kiezen voor haar suggestie, mét aangepaste wijnen. Na de wijnen gedronken te hebben bij onze menu leren we dat men hier een geheel eigen lijn volgt die getoetst is op betaalbare kwaliteit en persoonlijke voorkeuren van de eigenaars. Spannend!!

De amuses bij ons glaasje bubbels zijn verfijnd en lekker. We lepelen die naar binnen en…vergeten de foto te nemen. Dan maar lege potjes op de foto, voila :

Amuses: bisque van krab en een mousse van forel met foreleitjes en viooltje

De gastvrouw presenteert ons : zelfgebakken aardappelbrood! We hadden de keuze uit  aardappelbrood of meergranen. Het brood ziet er uit als plakken cake, maar is uitermate lekker. Steffi legt ons het proces uit hoe ze tot het deeg komen, leerrijk en zo leert een eenvoudige hobbykok weeral eens bij.

Het menu begint met een ware klassieker, carpaccio. Maar hier krijgen we niet zomaar een carpaccio. Wel een van witblauw rundsvlees, vergezeld van asperges, pecorinokaas en afgewerkt met scheutjes en lavendel. Heel lekker en fris, een smakelijke start van deze middag.

De tweede gang stelde zich voor als DE bekende Exquisa aardappelsoep van chef Yanaïka. Héél verrassend was, dat Steffi ons een mooi kommetje bracht (met deksel) en bij het openen van het deksel zagen we helemaal geen soep maar wat bieslook en een scheutje olijfolie

De soep werd daarna geserveerd vanuit een schenkkan. Op je tong proeft de soep als fluweel, echt een aanrader

Ondertussen kwamen er nog meer gasten de zaal binnen. Er hangt een ongedwongen, prettige sfeer, los en ontspannend.

Wij gaan verder met lotte, een boswandeling van champignons, leeuwebekje, oesterblad en aardappelpuree met Albaneese couscous. Dit was voor mij het mooiste gerecht van de menu. Vooral de structuur van de puree in je mond is een ware sensatie.

Als afsluiting van het menu kwam het dessert : panna cotta van witte chocolade, gevriesdroogde framboosjes, yoghurtijs en poeder van witte chocolade. Héél fris dessertje. De smaakbalans is wederom goed!

Tijd voor koffie!! Niet zomaar koffie, maar koffie met een flinterdun blaadje chocolade erin mét het logo van de zaak. Geen koekjes, geen pralinekes, maar twee nog brandende créme brulée’s als zoetje bij onze koffie.

We beleefden bij Exquisa een warm onthaal. Gastvrijheid en opmerkzaamheid. Een bijzonder vriendelijke gastvrouw die de gasten het gevoel geeft :  ‘hier kom ik terug’. Zo hoort vakmanschap te zijn!!

En natuurlijk de chef-kok : Yanaïka. Een jonge vrouw die vol ideeën zit. Zij heeft ons deze middag verrast door haar manier van koken. Van haar zullen we nog wel meer horen in de toekomst.

Kortom Exquisa was voor ons genieten in een sfeer die bijzonder en zeer aangenaam was.

Een geslaagde middag.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page