Nathalie Deleu
Gegratineerd gevuld witloof met appeltjes en blauwe kaas
Noten en blauwe kaas zijn samen erg lekker, dus leek het me een goed idee om die te combineren met een groente. Al gauw kwam ik bij witloof uit. Een mengsel van noten en appels erbij en dan gratineren met een romig sausje van Bleu d’ Auvergne…Yummie!
100g gemalen kaas
2 appels, jonagold
1 ei
1 koffielepel tijm
knoflook
peper en zout
50 g hazelnootjes, gemalen
6 stronken witloof
200 g blauwe kaas (met een gewone zachte kaas zal dit ook lukken mocht je geen fan zijn van blauwkazen)
2.5 dl room
Verwarm de oven voor op 180°C
Snij de appels in fijne stukjes en roer er de noten, de gemalen kaas en het ei door. Kruid het mengsel goed af met de tijm, wat knoflook, peper en zout
Was de witloofstronkjes, verwijder het bittere gedeelte onderaan en snij in 2.
Vet een ovenschotel in met wat boter en bevochtig ook wat met water. Leg de halve stronkjes in de schotel.
Doe er het appelmengsel op en verdeel over het witloof. Leg de andere helften van het witloof er bovenop.
Giet de helft van de room erover en leg hier en daar stukken kaas. Of mix wat kaas in de room en overgiet zo de schotel.
Zet ongeveer 1 uur in de voorverwarmde oven.
Neem uit de oven en leg de rest van de kaas erin en overgiet met de andere helft van de room en plaats nog 15 minuutjes in de oven.
Lekker als vegetarische schotel of als bijgerecht bij vlees.
Smakelijk!