top of page
  • Foto van schrijverNathalie Deleu

Gratin met raapjes, courgette en aardappel

Bijgewerkt op: 15 sep. 2022

Natuurlijk wil je op drukke dagen niet te veel tijd in de keuken doorbrengen.


Maar je wilt, net als ik, zo gezond, zo vers en zo lekker mogelijk eten. Dan is het uiteraard fijn om een schotel te maken waar je twee, desnoods drie, dagen van kunt eten. Deze gratin maak je op een moment dat je wat tijd hebt en de volgende dagen warm je op, met of zonder vlees of vis erbij…jij kiest!
Beetje boter 6 tenen look 6 à 8 patatjes 2 courgettes 10 raapjes (of als het grote joekels zijn 8) 200 ml volle melk 800 ml volle room 3 koffielepels Vadouvan kruiden (of curry) peper en zout naar je eigen smaak


Boter een ovenschotel en wrijf er met 1 doormidden gesneden teentje knoflook over.  Dit teentje knoflook mag daarna weg. Snij dan de aardappelen in fijne schijfjes met de mandoline.  Doe dit ook met de courgettes en 5 raapjes.


Zet ondertussen de volle melk, samen met de volle room op een zacht vuurtje.  Warm dit lichtjes op (het moet niet koken) en voeg er de Vadouvan aan toe

(dit is de Franse versie van curry kruiden, zeer lekker met een fantastische geur). Leg een laagje aardappelschijfjes in de ovenschotel, met daarop de schijfjes courgette en raapjes. Strooi hierover 4  fijn gesneden teentjes knoflook en wat peper en zout. Eindig dan met terug een laagje aardappelschijfjes.


Giet het warme melk / roommengsel erbij en zorg dat alles bijna volledig onderstaat (doe er desnoods nog een beetje extra room bij).  Je moet de laatste aardappelschijfjes wel nog zien liggen, ze hoeven enkel wat bevochtigd te worden.  Zo krijg je een lekker korstje op de gratin.


Zet de schotel gedurende ongeveer 45 minuten in een voorverwarmde oven van 175 °.

Test dan even of je met een vork door de laagjes kan steken.  


Indien dit kan, is alles gaar, indien niet, dan laat je het nog even in de oven staan.


Smakelijk!


Bron: peggy’s pastime

#vadouvan #peper #raapjes #Maldonzout #boter #aardappels #courgette #room

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page