top of page
  • Foto van schrijverNathalie Deleu

Haringsalade

Als iemand je vraagt een typisch Scandinavisch gerecht te noemen, is de kans groot dat het eerste dat in je opkomt de Zweedse balletjes van bij Ikea zijn. Lekker, maar eigenlijk weten we maar weinig over de Scandinavische keuken en dat is best zonde, want die is verrassend gevarieerd en smakelijk. Gelukkig is er de IJslandse, ondertussen in Vlaanderen wonende,  chef Dagny Ros Asmundsdottir die ons haar Nordic keuken leert kennen via programma’s op Njam. Zegt haar naam je niets? Klik dan hier eens. In de Nordic keuken eten ze heel veel vis en ook dus haring. Ik zag haar deze salade maken en was op slag verkocht. Helaas vergat ik de ingrediënten te noteren…tot een tijdje geleden Jeroen Meus bijna dezelfde maakte. Et voila: hier dus voor jullie (en ook voor mij zodat ik het niet meer vergeet) het recept. Het is héérlijk, geloof me!


200 g haringen (opgelegd in azijn) 1 appel 2 sjalotten natuurazijn 2 eetlepels bloemsuiker enkele takjes dille 1 eetlepel roze peperbolletjes 3 eetlepels honing 2 eetlepels yoghurt 1 koffielepel graanmosterd 1 koffielepel scherpe mosterd peper en zout

Pel en snipper de sjalotten. Giet er natuurazijn bij tot ze onder staan. Roer er de bloemsuiker door. Schil de appel en snijd hem in blokjes. Laat een kwartier alles samen marineren.Giet de gemarineerde appel met sjalot door een zeef. Laat uitlekken en snij ondertussen de opgelegde haring in blokjes.

Meng de haring met de sjalot en de appel. Doe er de peperbolletjes (eerst even pletten in de vijzel), de yoghurt, de honing en de twee soorten mosterd bij. Schep goed door elkaar. Breng op smaak met de fijngesneden dille, een flinke snuif peper en een beetje zout.

Eet met crackers, op een boterham of in de zomer met een koud nieuw patatje.

Smakelijk!

#peperbolletjes #haring #peper #appel #yoghurt #bloemsuiker #azijn #honing #sjalotten #mosterd #dille

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page