top of page
  • Foto van schrijverNathalie Deleu

Hostellerie St-Nicolas **

Lang geleden (zo’n 37 jaar) was de chef een dorpsgenoot én zat hij tevens enkele jaren in mijn klasje op de lagere school. Ik volgde zijn culinaire route van nabij via de media en was eigenlijk ook al een hele tijd nieuwsgierig om zelf zijn keuken eens te proeven.

Door welke reden dan ook, werd dit bezoek meerdere keren uitgesteld. In ieder geval, deze middag was het zover, we kozen voor een lunch ter ontdekking…én als laat valentijnsetentje.

In wat ooit een doktersvilla was, verwent tweesterrenchef Franky Vanderhaeghe vandaag zijn gasten.

De gastvrouw verwelkomde ons en begeleidde ons naar een leuke tafel, met zicht op de prachtige tuin. Het interieur oogt eerder klassiek, maar is rustgevend en smaakvol. Er was een gezellige drukte in het restaurant, dat bijna helemaal volzet was.

Het eten dan…

De kaart is gevarieerd, met veel klassieke ingrediënten, maar met de nadruk vooral op vers. Wij namen de lunch omdat die, na de voorstelling door de charmante kelner, zeker als aanrader klonk.

Direct werd er brood op tafel gezet. Eigenlijk wel véél brood, maar de geur liet verraden dat dit vers gebakken was, zalig…

Met een glaasje champagne van het huis, waren we klaar voor de ontdekking.

Amuses bij het coupke :

Links naar rechts : gelei van koolrabi, moderne versie van hutsepot, kroketje van kervelwortel met truffel

Scheermesje met variatie van citroen en Japanse aardappel, lapje konijn en veenbesgelei

boven : vegetarische amuse : mousse van schorseneren met coulis van Passendalekaas

onderaan dit bordje zat, als verrassing, een niet-vegetarisch hapje

eigen versie van rode kool, bloedworst en gelei van appel

Het voorgerecht. Twee variaties op vitello tonnato.

Vitello tonnato met ansjovismayonaise

tartaar van kalf met schuim van langoestines

Hoofdgerecht. Heel klassiek, maar super lekkere kwaliteit van vlees en groenten.

Rundsfilet met saus van porto en madeira.

Dessert.

Mousse van pindanootjes, ijs van banaan, brownie en structuren van mango, met krokantjes

De koffie.

Bavarois van peer, macaron met citroen en munt, ganache van chocolade, bokkenpootje.

Het personeel en de bediening waren correct en efficient. De gastvrouw is een heel vriendelijke dame, die haar zaal goed in het oog houdt én het helemaal niet erg vond dat ik even de keuken binnenwipte om ‘bij te praten’ met een oude klasgenoot.

Na een aantal culinaire ervaringen bij eerder jongere chefs was dit even een terugkeren naar de klassiekere gastronomie. Deze keuken kan ons toch nog altijd bekoren en is zeker één waar we tevreden zullen terugkeren.

#uiteten

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page