Nathalie Deleu
Ingelegde citroen
Ingelegde citroenen worden veel gebruikt in lams- en groentetajines, in kiprecepten, in salades, bij couscous en kikkererwten, in dressings voor salades en als garnering. Ik weet dat ze in de Marokkaanse winkeltjes bijna niets kosten, maar het is zo leuk om zelf te doen. En het staat ook nog eens zoooo mooi als decoratie in de keuken! 😉
10 citroenen sap van 1 citroen 350 gram grof zout 2 laurierblaadjes kokend water olijfolie, als afsluitend laagje 1grote weckpot

Boen de citroenen grondig schoon en week ze een dag in warm water. Ververs het water een paar keer. Steriliseer de potten door ze te overgieten met kokend water en te laten drogen op een schone theedoek of een kwartier in de oven op 120ºC. Gebruik geen theedoek om ze af te drogen. Snijd de citroenen in vieren, maar niet helemaal tot op de bodem, want de kwarten moeten aan elkaar vast blijven zitten. Vouw elke citroen voorzichtig open, verwijder pitjes en vul ze met grof zout. Druk de citroenen dicht en stop ze in de pot. Doe hetzelfde met de andere citroenen. Druk ze stevig in de pot tot hij bijna vol zit en doe er een paar blaadjes laurier tussen. Giet zoveel kokend water over de citroenen dat ze onder staan. Voeg de rest van het zout en het citroensap toe en laat de pot een paar minuten staan zodat alle luchtbellen naar de oppervlakte zijn gestegen. Giet er een dun laagje olijfolie op. Sluit de pot goed af en laat de citroenen voor gebruik minstens een maand staan. Op deze manier geconserveerde citroenen blijven een half tot één jaar goed.
*Om de zoute smaak te verwijderen moeten ingemaakte citroenen voor gebruik worden afgespoeld. In Marokkaanse recepten worden verschillende delen van de citroen gebruikt: alleen het vruchtvlees, in andere alleen de schil en in weer andere delen alleen het sap van de uitgeknepen citroenen (gebruik niet het vocht uit de pot).