Nathalie Deleu
Ingemaakte peren
Om hier nu de meer dan drieduizend verschillende rassen van peren op te noemen is misschien iets te saai. Ik deel gewoon peren in 2 soorten in : handperen en stoofperen.
Peren zijn sappig, zoet en gezond.
Er zijn een hoop toffe peren recepten. Je kunt peren zowel gebruiken in zoete als hartige gerechten. Met kerst zijn stoofpeertjes bijv. niet te missen, maar ook in een taart smaken ze heerlijk, zoals een tarte tatin bijvoorbeeld. Of gewoon zo als fruitdessertje.
Dit is mijn recept voor ingemaakte stoofpeertjes die je kan bewaren om later op te eten. Gebruik wel echte, harde stoofperen, anders vallen ze bij het koken vlug 'in snot' zoals wij hier zeggen ;-)

Weckpot of bokalen (gesteriliseerd uiteraard)
1,5l koud water
150 g suiker
Peren, geschild, in stukken (bij veel peren verdubbel je het sap)
Een half vanillestokje per bokaal (of enkele kardemompeulen)
Het mengsel van water, vanillestokjes (of kardemompeulen) , suiker en peren 20 minuten laten koken.
Het wordt een heerlijk ruikende siroop.
Alles in de bokalen doen, samen met de vanillestokjes (of kardemompeulen).
Goed afsluiten! En dan?
Gewoon een tijdje laten staan!
Smakelijk!