Nathalie Deleu
Jambalaya
Jambalaya is de naam van een rijstschotel die ontstaan is in de Creoolse en Cajunse keuken in Louisiana. Het zou een afgeleide van het Spaanse rijstgerecht paella kunnen zijn.
Jambalaya zou, volgens Wikipedia, een samenstelling zijn tussen de woorden “jambon” (Frans voor ham), “à la” (Frans voor in de stijl van) en “ya-ya” (Westafrikaans voor rijst)….mooi toch!!
8 sjalotjes(of 3 uien, gesnipperd)
1 kleine spaanse peper
250 gram gekookte ham aan een stuk
250 gram kipfilet
200 gram boter
3 eetlepels bloem
1 blik gepelde tomaten
2 blaadjes laurier
een mespuntje komijnzaadjes
een mespuntje cayennepeper
18 bolletjes zwarte peper
3 kopjes instantrunderbouillon
2 kopjes rijst
een pakje diepgevroren gepelde scampistaarten
2 jonge uitjes
Bereidingswijze van Jambalaya
Pel de sjalotjes en de knoflookteentjes en hak ze grof. Maak de Spaanse peper schoon en snijd hem in ringen. Snijd de ham en de kipfilet in blokjes en bak ze in de hete boter aan in een brede braadpan met dikke bodem. Voeg de sjalotjes, ui, de knoflook en de Spaanse peper toe en laat ze op een laag vuurtje even meefruiten. Roer de bloem erdoor en roer tot die lichtjes bruint. Voeg de gepelde tomaten met het sap en de laurier toe, zet het vuur nog lager en laat het geheel even sudderen. Kneus de specerijen in een vijzel tot een grof poeder en roer dit goed door de roux. Voeg de bouillon en de rijst toe, breng op smaak met zout, leg het deksel op de pan en laat alles 15 minuten op een heel zacht vuurtje sudderen. Leg de ontdooide scampistaarten erop en laat nog 5 minuten stoven. Schep de jambalaya op een grote schaal en bestrooi met gehakte jonge uitjes. Zet de schaal eventueel nog even in de oven. Dien de jambalaya heet op.