• Nathalie Deleu

Jambalaya

Jambalaya is de naam van een rijstschotel die ontstaan is in de Creoolse en Cajunse keuken in Louisiana.  Het zou een afgeleide van het Spaanse rijstgerecht paella kunnen zijn.

Jambalaya zou, volgens Wikipedia, een samenstelling zijn tussen de woorden “jambon” (Frans voor ham), “à la” (Frans voor in de stijl van) en “ya-ya” (Westafrikaans voor rijst)….mooi toch!!

  1. 8 sjalotjes(of 3 uien, gesnipperd)

  2. 1 kleine spaanse peper

  3. 6 teentjes knoflook

  4. 250 gram gekookte ham aan een stuk

  5. 250 gram kipfilet

  6. 200 gram boter

  7. 3 eetlepels bloem

  8. 1 blik gepelde tomaten

  9. 2 blaadjes laurier

  10. een mespuntje komijnzaadjes

  11. 3 kruidnagels

  12. een mespuntje cayennepeper

  13. 18 bolletjes zwarte peper

  14. 3 kopjes instantrunderbouillon

  15. 2 kopjes rijst

  16. zout

  17. een pakje diepgevroren gepelde scampistaarten

  18. 2 jonge uitjes

Bereidingswijze van Jambalaya

Pel de sjalotjes en de knoflookteentjes en hak ze grof. Maak de Spaanse peper schoon en snijd hem in ringen. Snijd de ham en de kipfilet in blokjes en bak ze in de hete boter aan in een brede braadpan met dikke bodem. Voeg de sjalotjes, ui, de knoflook en de Spaanse peper toe en laat ze op een laag vuurtje even meefruiten. Roer de bloem erdoor en roer tot die lichtjes bruint. Voeg de gepelde tomaten met het sap en de laurier toe, zet het vuur nog lager en laat het geheel even sudderen. Kneus de specerijen in een vijzel tot een grof poeder en roer dit goed door de roux. Voeg de bouillon en de rijst toe, breng op smaak met zout, leg het deksel op de pan en laat alles 15 minuten op een heel zacht vuurtje sudderen. Leg de ontdooide scampistaarten erop en laat nog 5 minuten stoven. Schep de jambalaya op een grote schaal en bestrooi met gehakte jonge uitjes. Zet de schaal eventueel nog even in de oven. Dien de jambalaya heet op.

#kruidnagel #komijn #ham #kip #laurier #rijst

Recente blogposts

Alles weergeven