Nathalie Deleu
Köttbolar, zoals bij Ikea
Köttbullar (letterlijk: vleesballen) zijn Zweedse gehaktballetjes met een typische smaak. En die ken je gegarandeerd van de bistro van IKEA!
Deze kleine gehaktballetjes zijn misschien wel het meest Zweeds van alle Zweedse gerechten. De Zweden eten ze vaak als snack, in combinatie met aardappelpuree en een schep Lingonsylt (Zweedse vossenbessensaus), bij de borrel, als broodbeleg, enz … (bron: Ikea)
Ik probeerde dit recept en ze leken erg goed op de originele, eigenlijk vond ik ze nog beter.
Roll the balls en smullen maar! ;-)

1 liter groentebouillon (van een blokje of zelf gemaakt)
500 g gemengd gehakt
2 sjalotten
1 ei
50 g paneermeel
1 eetlepel gemalen all spice berry (of piment) Bij Delhaize of soms bij Ikea te vinden
boter, peper en zout
1dl room
1 flinke scheut Cognac
Neem een mengschaal en doe er het gehakt in.
Pel de sjalotten en snipper ze in piepkleine stukjes. Doe ze eventueel even in je cutter.
Verhit een klontje boter in een braadpan op een matig vuur. Stoof er de sjalot in. Schep de glazige stukjes sjalot vervolgens bij het gehakt.
'Old spice berry’ erbij. Je kan ze ook vervangen door een kruidig mengsel van kruidnagel, kaneelpoeder, muskaatnoot, korianderpoeder.
Strooi het kruidige poeder bij het gehakt, alsook wat peper en zout en voeg het ei toe. Meng alles goed.
Voeg tussendoor wat paneermeel toe en kneed alles tot een stevige maar malse bol gehaktmengsel.
Breng de bouillon aan de kook.
Rol intussen gehaktballetjes met een diameter van ongeveer 2 tot 3 centimeter. Verzamel ze op een bord.
Drop de balletjes in de hete bouillon en laat ze garen. Reken daarvoor ongeveer 4 tot 5 minuten. Zodra ze komen bovendrijven, zijn ze voldoende gaar.
Zet een braadpan op een stevig vuur. Smelt er een klontje boter in. Schep de balletjes uit de bouillon en bak ze goudbruin in de pan. Na ongeveer 3 minuten zijn ze klaar. Roer af en toe tot ze egaal gekorst zijn, maar nog sappig binnenin.
Schep de balletjes uit de pan.
een flinke scheut cognac in de pan en zet er de vlam in. Kijk uit bij het flamberen!
Roer de aanbaksels los en schenk er de room bij. Kruid de saus met wat peper van de molen.
Roer tot je een pannetje zachtbruine roomsaus krijgt.