Nathalie Deleu
Kip moambe
Moambe is een Congolees recept, moambe (spreek uit mwaamb) betekent ‘acht’ in het Lingala omdat het echte recept uit 8 ingrediënten bestaat, hier zijn geen palmnoten te verkrijgen (en het maken van de saus is erg arbeidsintensief) maar wel plamnotensaus in blik, dus het worden iets minder ingrediënten en dus zeker veel makkelijker!
Kip
een blik moambe (palmnotensaus)
sjalotjes, look
tijm, laurier
zout en peper, pilipili
bananen
palm- of olijfolie
Verdeel de kip in stukken en laat ze bruinen in de olie.
Kruid de kip met peper en zout en de pilipili (opgepast, is pikant, dus naar smaak!)
Snipper enkele sjalotten en 2 knoflooktenen en laat goudbruin kleuren bij de kip.
Voeg de moambe toe. Is een heel dikke pasta, maar ‘smelt’ precies bij het verwarmen, dus voeg niet teveel water toe anders krijg je al gauw een heel waterige saus.
Laat minstens 45 minuten sudderen op een zacht vuurtje.
Bak de bananen, eet ze erbij of voeg ze in schijfjes toe aan de saus (helemaal op het laatst). Ik deed er ook nog wat gebakken ananasstukjes bij.
Serveer met rijst.
De Congolezen eten hier gestoofde saka saka (bladeren van maniokplant) bij. Smaakt een beetje naar spinazie. Ik vond dit ingrediënt niet onmiddellijk, dus aten wij er gewoon spinazie bij.
Smakelijk!