Nathalie Deleu
Koekjestaart
Twee pakjes rasechte Petit Beurre-koekjes
125 gr zachte boter
100 gr bloemsuiker
1 ei
1 soeplepel lauwe, straffe koffie + beetje voor de koekjes te besprenkelen
cacaopoeder
Klop boter, bloemsuiker en ei met de handmixer gedurende een minuut of twee, tot er een mooie crème te zien is. Voeg de koffie toe en klop nog eens twee minuten.
Neem een schaal (zeker geen karton) en leg een laag koekjes die je dun besmeert met de crème, en stapel zo de besmeerde lagen op elkaar tot de gewenste dikte. Smeer rondom rond nog crème en bestrooi dan met cacaopoeder.
Zet een enkele uren of beter nog : een nachtje koel weg in de koelkast.
Er is ook een variant waarbij je de koekjes eerst nog in een mengsel van water en amaretto doopt. Ik gebruik soms in de crème donkerbruine suiker i.p.v. bloemsuiker en een klein beetje koffiepoeder of nescafé-instantkoffie (zoals mijn grootmoeder) i.p.v. vloeibare koffie. De koekjes zelf dompel ik eerst heel even onder in een bodempje lauwe koffie.
Je kan ook individuele porties maken: een torentje met een vijftal koekjes per persoon
Als ze goed gelukt is, proef je in deze taart een verre variant van javanais.
Smakelijk!