• Nathalie Deleu

Lasagne met ham, prei, venkel en taleggiokaas

Hoewel de Fransen bekend staan om hun kazen, kunnen de Italianen er ook zeker wat van! Mozzarella, Parmezaan, ricotta en gorgonzola zijn veruit de bekendste.


In dit recept zit er taleggiokaas. Net iets minder bekend dan de bovenstaande, maar zeker niet minder lekker! Taleggio is afkomstig uit het plaatsje Taleggio, vlakbij Bergamo in Lombardije en is een roodschimmelkaas.

Hij heeft ondanks de sterke geur, een redelijk milde smaak. Als het een jong stukje is dan is de korst zacht en kun je die mee opeten. Bij een ouder stuk is de korst taaier en dus doe je die beter af.

Tip: Ik kocht hem gewoon bij Delhaize.


2 stengels prei

2 venkels

3 teentjes knoflook

boter

peper en zout

enkele takjes tijm

1 glas witte wijn

2 eetlepels bloem

750ml volle melk

nootmuskaat

8 plakken ham

een pak lasagnebladen

50g geraspte Parmezaanse kaas

50g taleggiokaas (of een andere zachte smeltkaas zoals Brie,Camembert,ed)

een bol mozzarella

50g gorgonzola (of een andere blauwe kaas)

olijfolie




Snij de prei in dunne ringen en de venkel in stukjes

Pers de knoflook


Smelt de boter in een brede pan en fruit hierin de prei, venkel en knoflook glazig. Breng op smaak met peper, zout en tijm.


Overgiet met het glas witte wijn, dek af met een deksel en laat een kwartiertje stoven.


Zeef de bloem over de groenten, roer goed en giet er beetje bij beetje de melk bij. Blijf roeren tot je een gebonden saus hebt. Breng op smaak met geraspte nootmuskaat. Haal van het vuur. Voeg de helft van de Parmezaanse en de taleggiokaas toe.


Beboter een ovenschaal. Maak nu laagjes met de saus, ham en de lasagneblaadjes. Verdeel de gorgonzola en de mozzarella ook tussen de laagjes, in kleine stukjes. Bestrooi op het laatst met de parmezaan en de taleggio..

Bedruppel met wat extra olijfolie.


Zet 40 minuten in een voorverwarmde oven. Laat dan nog een kwartier staan zodat de saus nog wat in de pasta dringt.


Smakelijk!




Recente blogposts

Alles weergeven