top of page
  • Foto van schrijverNathalie Deleu

Lekker wokken

De wok is een onmisbare keukenhulp wanneer je een gezond eetpatroon wilt volgen. Bovendien behouden groenten met deze bereidingswijze de meeste vitamines en kleur.

Al eeuwenlang koken Chinezen met de wok. Door het snel verhitten onder hoge temperaturen behoud je niet alleen de kleur en consistentie van de ingrediënten, maar ook de smaak en het vitaminegehalte. Naast de traditionele gietijzeren wokpannen zijn er tegenwoordig ook gecoate woks voor keramische- en inductiekookplaten verkrijgbaar. Met heel weinig olie en een snelle bereidingstijd is dit een geweldige manier om een heerlijke, lichte maaltijd op tafel te toveren.

De wok is ideaal voor een vetarme bereiding van een maaltijd. Hoe korter de kooktijd, hoe knapperiger de ingrediënten. Met een beetje oefening krijgen zelfs onervaren koks een heerlijke maaltijd op tafel!


12733467_10153914096634441_7684230670639651242_n

Enkele nuttige tips:

De wok moet goed heet zijn om alle ingrediënten in een korte tijd te laten garen, maar je wil natuurlijk voorkomen dat alles verbrandt. Het is daarom van belang dat je snel roerbakt. Doe dit in een scheutje olie, bij voorkeur een plantaardige die van nature weinig smaak heeft. Uiteraard kun je de verschillende oliën aanpassen aan het recept: kies bij oosterse gerechten eens voor een kruidige wokolie en gebruik olijfolie bij mediterrane ingrediënten.

Snij knoflook, Spaanse peper en gember in fijne reepjes en roerbak ze zo’n vijftien seconden in de hete olie, zodat deze een heerlijke smaak krijgt. Voeg vervolgens het vlees, de vis of de zeevruchten toe. Het is raadzaam om vlees of vis zodra ze gaar zijn even uit de wok te halen en dan de groenten kort te roerbakken. Zo behouden de ingrediënten hun eigen smaak. Een beetje water laat de groenten op hetzelfde moment slinken. Voeg vervolgens het vlees of de vis weer toe. Als je saus wilt gebruiken, dan voeg je die als laatste toe. Populair zijn Chinese vijfkruidensaus, smakelijke oester- en vissaus (zout), sojasaus, Hoisin-saus en zwarte bonensaus. Chilisaus is verkrijgbaar in verschillende scherptedoseringen – dus weet wat je kiest! Ben je op zoek naar de juiste garnering? Verse koriander, geroosterde pinda’s of verse pepers in fijne reepjes zien er mooi uit en brengen het gerecht extra op smaak.

Veel succes en smakelijk!

#tips #wokken

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page