top of page
  • Foto van schrijverNathalie Deleu

Lust jij koriander?


Dat jij koriander naar zeepsop vindt smaken is genetisch bepaald

door Emma de Thouars op – 25 oktober 2016 voor Culy


thinkstockphotos-610021154-638x425Koriander: you love it or you hate it. Hoor je bij die laatste groep? Dan kan je vanaf nu tegen iedereen zeggen dat je er niks aan kan doen. Want wat blijkt: het is genetisch bepaald.


Waar sommige mensen bergen koriander over hun noedelsoep of Aziatische kipgerecht gooien krijgen anderen stuiptrekkingen bij ook maar de kleinste hap. De haters beweren vaak dat koriander naar zeepsop smaakt. Kan jij je hier in vinden? Dan komt dat waarschijnlijk door jouw genen, en hoe jij geur en bitterheid ‘registreert’.

GENETISCHE VARIATIE

Uit onderzoek waarin koriander-lovers en haters met elkaar werden vergeleken, blijkt dat de haters een genetische variatie hebben waardoor ze koriander naar zeep vinden smaken. Dit zit in het gedeelte van de hersenen dat geuren en chemicaliën in lucht en eten ‘codeert’.

Deze zogenaamde ‘afwijking’ komt bij 4 tot 14 procent van de mensen voor, afhankelijk van waar in de wereld je bent opgegroeid. Zo zijn er meer mensen in Nederland die koriander uit de weg gaan dan in bijvoorbeeld Vietnam.

Eindelijk: jouw haat voor koriander verklaard!

*Leuk artikel om te lezen én te weten dacht ik. En toch vind ik het jammer dat ik dit niet lust…ik blijf proberen, maar de zeep verdwijnt inderdaad niet..volhouden dus 🙂

#koriander

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page