top of page
  • Foto van schrijverNathalie Deleu

Mediterrane stoofpot met aardappelkorst

Bijgewerkt op: 14 sep. 2022

Van goed en lekker eten word je gelukkig.


Alhoewel de stoofpot voor 4 uur de oven in gaat, vraagt dit recept zeer weinig werk en verder moet het gewoon zijn tijd staan pruttelen.


Dit is niet alleen een lekker zondags gerecht, het is ook ideaal om voor te zetten aan gasten.

Je kan gewoon aan tafel blijven zitten en geniet van de overweldigende geuren tot het water iedereen in de mond komt.


Dit is pure culinaire verwennerij in al haar eenvoud.


1 kilo stoofvlees, in blokjes gesneden 1 kopje bloem (koffietas) peper en zout olijfolie 100 g pancetta, in stukjes gesneden 1 ui, fijngesneden 2 wortelen, fijne stukjes gesneden 2 stengels selder, in fijne stukjes 2 takjes verse rozemarijn, fijngesneden 1 glas witte wijn 2 dl runderfond 1 blik gepelde tomaten 4 grote aardappelen, geschild en in dunne plakjesOven op 160°C. Neem een diepe kookpot die ook in de oven kan! Doe in een plastic zakje de bloem, peper en zout. Voeg de stukken vlees eraan toe. Sluit het zakje en schud goed.


Verhit wat olijfolie in de pan en voeg de helft van de stukken vlees toe. Laat alle kanten bruin bakken en schep uit de pan. Terug wat olijfolie en de rest van de stukken vlees op dezelfde manier bakken. Schep uit de pan bij de andere.


Voeg opnieuw beetje olijfolie in de pan en bak de pancetta samen met de ui wortel en selder voor 10 minuutjes. Voeg de knoflook en de helft van de rozemarijn toe. Laat 1 minuutje stoven en voeg dan het vlees terug in de pan.


Overgiet met de wijn, de fond en de gepelde tomaten.

Dek af met een deksel en zet 3 uur in een voorverwarmde oven (160°). Roer af en toe eens goed door.


Na 3 uur schik je de aardappelplakjes dakpansgewijs op het vlees. Dek terug af met het deksel en laat 30minuten in de oven garen.


Verwijder het deksel en bestrijk de aardappelen met een weinig olijfolie en bestrooi met de rest van de rozemarijn.


Zet de pan (zonder deksel!) in de oven voor nogmaals 30 minuten. Als de aardappelen mooi goudbruin kleuren is de stoofpot klaar!


Smakelijk!

 

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page