Nathalie Deleu
Melanzane alla parmigiana alla Jamie Oliver
Melanzane Parmigiana (vrij vertaald: aubergine met Parmezaanse kaas) is een van oorsprong Siciliaans gerecht. Vaak wordt gedacht dat parmigiana slaat op de kaas, maar dat is niet het geval. Vroeger noemden ze het Parmiciana di melenzane, wat slaat op de latjes van de typisch Italiaanse luiken die voor de ramen hangen. Die latjes zitten schuin over elkaar heen, op dezelfde manier als de aubergine in het gerecht over elkaar heen wordt gelegd. Voor mij is het niet belangrijk of de aubergines netjes over elkaar heen liggen, maar meer of de allerlekkkerste aubergine en Parmezaanse kaas in huis zijn. Want als je met de juiste ingredienten werkt, wordt dit gerecht om voor te kwijlen, toch? 🙂
3 grote aubergines
olijfolie
4 tenen knoflook
2 lepels gedroogde oregano
verse basilicum
2 blikken tomatenstukjes
zout en peper
1 stuk parmezaanse kaas, geraspt
2 handen vers broodkruim
verse oregano (alleen de blaadjes)
Haal de steeltjes van de aubergines en snijd ze in plakken van 1/2 cm. dik. en bestrijk ze met zout en laat 20 minuten uitlekken in een vergiet. Spoel en droog nadien de plakken goed af.
Laat de grillpan goed heet worden en bak de aubergines aan twee kanten kort aan. Laat ze niet ‘droog / taai’ worden door te lang grillen op hoge temperatuur.
Maak ondertussen de saus door een gesnipperde ui, de geperste knoflook en gedroogde oregano in olijfolie te bakken. Als de ui zacht en glazig is kun je de blikken tomaat toevoegen. Laat de saus een kwartiertje in koken en breng op smaak met peper en zout. Voeg op het laatst een grote hand gehakte basilicum toe.
Bedek een schaal met een dun laagje saus, dan aubergines, geraspte Parmezaanse kaas, en ga zo door. Eindig met een laagje saus en geraspte Parmezaanse kaas. Hussel het broodkruim samen met de gehakte oregano en olijfolie en strooi dit op de kaas.
Zet de ovenschaal een half uur in de oven op 200 graden. De laatste 5 minuutjes op de grill.
Lekker met pasta, een stukje vlees of gewoon als vegetarisch gerecht
Smakelijk!