Nathalie Deleu
Pompoentaart met Bleu d’Auvergne
Toen ik daarnet door de stad liep zag ik het. Die tijd van het jaar is er weer bijna. De oranje bollen liggen terug als versiering aan voordeuren en in tuinen. Winkels kleuren meer oranje dan anders. Op de markt liggen ze torenhoog in bakken. Jullie weten al waar ik het over heb, Halloween en pompoenen. Fan van Halloween ben ik absoluut niet, van pompoen daarentegen wel. Vroeger geraakte ik niet verder dan een pompoensoep als ik aan gerechten met de oranje bal dacht, tegenwoordig zijn er honderden recepten te vinden. Van hartig tot zoet, van warm tot koud en van sterniveau tot eenvoudige keuken.
Deze taart is echt een herfstgerecht, met het zoete van de pompoen en het hartige van de blauwkaas een heel lekkere combinatie. Wil je ook proeven? Komaan, gaan met die banaan (ah nee, pompoen!). Hier volgt het recept…
Voor een taart van 6 personen :
1 kleine butternut pompoen
2 eetlepels olijfolie
2 takjes verse tijm
3 dikke tenen knoflook
1 middelgrote rode ui
175 g jonge bladspinazie
2 middelgrote eieren
1 middelgrote eidooier
150 ml volle room
100 g Bleu d’ Auvergne kaas, verkruimeld
2 eetlepels versgeraspte gruyèrekaas
zout en peper
Deeg : 150 g boter, gekoeld en in blokjes gesneden. 125 g bloem
Maak eerst het deeg. Doe de boter en de bloem in een mengkom, voeg wat zout en peper toe en meng tot je een soort fijne broodkruimels krijgt. Voeg 4 – 5 eetlepels koud water toe en meng tot een deeg. Maak van het deeg een bal, wikkel in plastic keukenfolie en leg 30 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 220°C.
Schil de pompoen en verwijder de zaden. Snij het vruchtvlees in stukken van 2 cm en besprenkel met olie. Doe de takjes tijm erbij , bestrooi de stukken pompoen met zout en peper en leg ze in een braadslede. Kneus de looktenen en doe ze ook bij de pompoen. Snij de ui in ringen, strooi ze over de pompoenstukken. Zet de braadslede 25-30 minuten in de oven.
Haal de braadslede uit de oven en verwijder de tenen look en takjes tijm. Zet de oven lager op 190°C.
Bestuif een werkvlak met wat bloem. Rol het deeg uit tot een grote lap. Bekleed hiermee de taartvorm. Prik gaten in de bodem van het deeg. leg een stuk bakpapier op het deeg en vul met bakbonen. Laat de taart 15 minuten bakken. Haal dan de bonen eraf, samen met het bakpapier en zet nog 5 minuten in de oven.
Stoom de spinazie tot hij slinkt, giet af en pers het overtollige vocht eruit. Klop de eieren met de eidooier en room en voeg peper en zout toe. Verdeel de spinazie, pompoen, ui, Bleu d’Auvergne over de taartvorm.
Giet het eiermengsel erover, bestrooi met de geraspte kaas en bak de taart in 20-25 minuten goudgeel.
Tips : Je kunt ook kleine taartjes maken, verdeel dan gewoon het deeg over 6 kleine vormpjes. En de Blue d’ Auvergne kun je vervangen door gorgonzola of roquefort.