top of page
  • Foto van schrijverNathalie Deleu

Porto van het huis


Zoals ik een paar maanden geleden hier op mijn blog schreef ging ik porto maken van de bolsters die ik meedeed uit de boomgaard van mijn schoonzus. En dat heb ik gedaan…ziehier het recept en het resultaat van enkele maanden geduld…

Maak deze porto als de okkernoten nog héél groen zijn (zo met hun jasje nog aan). Halverweg augustus is zo’n beetje het ideale tijdstip (hangt wel af van het weer) en rond nieuwjaar kun je je verkleumde bezoekers dan een hartversterkertje van het huis aanbieden.

  1. 3 flessen rode (liefst Bordeaux) wijn

  2. 0.75l alcohol (best is donkere eau-de-vie)

  3. 250gr suiker

  4. 10 okkernoten met omhulsel

Pluk dus in augustus 10 okkernoten met hun omhulsel (dus in de groene bolster).  Laat de noten 3 weken drogen tot ze er verrimpeld uitzien.

Begin september werk je dan verder.  Meng de suiker, de wijn en de alcohol tot de suiker geheel is opgelost.  Voeg er de droge noten met bolster bij.  Doe de drank ik een grote aarden pot of fles die hermetisch kan worden afgesloten.  Laat 4 maanden op een donkere, droge plaats rusten zonder te openen!!

Tegen nieuwjaar gaat de porto door een fijne zeef (beter is een neteldoek) en vervolgens giet je hem in flessen of in een sierlijke karaf.

#eaudevie #okkernoot

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page