Nathalie Deleu
Preirisotto met spek
Ik weet niet meer precies wanneer ik voor het eerst risotto at, maar ik kan je wel verzekeren dat het een van de lekkerste gerechten is die ik ken. Risotto is een gerecht uit het noorden van Italië. De rijst wordt in bouillon gekookt en daar worden dan ook andere ingrediënten aan toegevoegd. Typisch comfortfood. In de winter verwarmt het de maag en in de zomer kun je er een frisse salade bij eten. Er zijn talloze manieren om risotto te bereiden, dus het zou zonde zijn om telkens dezelfde te eten.
3 preien
150g spekblokjes
olijfolie
300 g risottorijst (arborio)
100 ml droge witte wijn of vermouth
1 liter kippenbouillon
150g geraspte pecorino
zwarte peper en zout
Was de preien en snijd ze in ringen. Fruit ze op een laag vuur in de olijfolie. Bak in een andere pan de spekjes tot ze krokant zijn. Verwarm de bouillon met het deksel op de pan zodat er zo weinig mogelijk vocht verdampt.
Verhit in een pan met dikke bodem wat olijfolie. Schep hier de rijst bij en wat prei en laat de rijstkorrels glazig worden terwijl je roert. Blus de rijst met de vermout of wijn. Giet er, terwijl je rustig blijft roeren, steeds wat bouillon bij. Als die door de rijst is opgenomen, voeg je weer een scheut toe en dat blijf je doen tot alle bouillon op is en de risotto romig en al dente is.
Meng, als de risotto bijna klaar is, de rest van de prei en de uitgebakken spekjes door de rijst. Breng het geheel op smaak met zwarte peper en roer de helft van de pecorino erdoor.
Giet, vlak voordat je de risotto serveert, nog een scheutje olijfolie over het gerecht en bestrooi het met de rest van de kaas.
Smakelijk!