top of page
  • Foto van schrijverNathalie Deleu

Ricotta uit de oven

Minder brood en koolhydraten eten. Oké, maar wat eet je dan zoals als lunch? Salades en soepen zijn erg lekker, maar een mens wil ook eens wat ‘anders’.  Ricotta is een product dat ik al langer kende, alhoewel het niet vaak gebruikt werd hier. Meestal in een dessert dan. Dit recept is verrassend lekker en vond ik in een kookboek voor diabeten. Raar maar waar: ricotta is eigenlijk geen kaas. Ricotta wordt gemaakt van de wei die overblijft na het maken van mozzarella. Wei is het vloeibare gedeelte dat ontstaat bij het maken van kaas, waarbij vloeistof en vaste stoffen gescheiden worden. Deze wei wordt opnieuw opgekookt, en zo ontstaat wrongel, een massa samengeklonterde eiwitten. Door de wrongel te laten uitlekken, krijg je ricotta. Ricotta betekent dan ook letterlijk ‘dubbel gekookt’ in het Italiaans. Maar laat deze uitleg de smaakpret niet bederven: zet je ricotta in de oven en smul…geniet!


Voor 2 personen: 250g ricotta 10 kerstomaatjes 3 eetlepels olijfolie 1 teentje look, geperst petper en zout naar smaak oregano (vers of gedroogd)

Oven voorverwarmen tot 200°C. Stort de ricotta in een ovenschaaltje en verdeel de kerstomaatjes errond. Doe de olijfolie in een potje en pers er het teentje ook bij. Kruid naar smaak met peper en zout. Schenk deze knoflookolie over de ricotta. Bestrooi met fijngehakte oregano. Bak de ricotta 20 minuten in de warme oven.

Als lunch: serveer met brood of een groene salade. Als tapas: geef er crackertjes bij en serveer als dip

Smakelijk!!

#olijfolie #oregano #kerstomaat #look #ricotta

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page