Nathalie Deleu
Soezen volgens Roger Vandamme
Soezen op de wijze van Roger Vandamme, die moeten toch lekker zijn. Als ik naar zijn programma kijk op Njam dan loopt het water me bijna uit de mond. Wat een talent heeft die man! Zijn gebak en desserts altijd zo oogstrelend mooi! Bij mij lukte het wel, alleen moet ik nog wat werken aan mijn afwerking…denk ik
Voor de soezen :
100g boter
100g melk
100g water
150g patisseriebloem
7 eieren
fleur de sel (zout)
voor de banketbakkersroom :
1liter melk
5 eidooiers
90g puddingpoeder
250g suiker
1 vanillestokje, uitgeschraapt
voor de topping
zwarte chocolade (of naar keuze)
heel klein beetje room
maak het soezenbeslag:
Verwarm de oven voor op 220°C. Smelt de boter met de melk en het water en breng aan de kook. Roer er op een zacht vuur de bloem onder tot een droog mengsel. Voeg een snuifje fleur de sel toe en doe er één voor één 6 eieren bij. Schep het beslag in een spuitzak.
Beboter een bakplaat en bestuif met bloem. Klop het laatste ei los met een snuifje zout. Spuit soezen of eclairs op de bakplaat en strijk ze in met het ei. Bak 20 minuten in de oven.
maak de banketbakkersroom:
Klop de eierdooiers met het puddingpoeder en de suiker los in een beetje melk. Breng de rest van de melk aan de kook met het vanillemerg en uitgeschraapt stokje. Schep enkele lepels warme melk door het crèmemengsel en klop dit dan door de warme melk. Laat inkoken tot een dikke pap. Giet de pap in een koude kom, dek af met plasticfolie en zet in de koelkast.
Smelt de chocolade met een klein beetje room erin zodat je een dikke saus krijgt.
Klop de banketbakkersroom glad en doe in een spuitzak. Vul de éclairs met de room en dop in de chocolade Dop de zijkanten in hagelslag of bresilienne of iets anders wat je graag lust.
Smakelijk!