top of page
  • Foto van schrijverNathalie Deleu

Stoofvlees met bier en Luikse siroop

Stap eender welk Belgisch eet-en praatcafé, frituur of bistro binnen en je vindt stoofvlees gegarandeerd terug op de menukaart. Het derde meest gegeten gerecht in België.


Dit recept is het meest verrukkelijke recept voor stoofvlees dat ik tot nu toe geproefd heb. Het is gebaseerd op een idee van Jamie Oliver.


Laat je niet afschrikken door de bol knoflook die erin gaat ;-). De 3 uur stoven is in huidige tijden natuurlijk niet zo goedkoop...maar achteraf bij het proeven je centjes absoluut waard.


Met nog vers gesneden frietjes erbij een ware delicatesse!1 kilo runderstoofvlees 2-3 eetlepels bloem Peper en zout 50 gram boter 2 grote of 4 kleine uitjes 2 laurierblaadjes Klein bosje verse oregano 200 ml sterke runderbouillon (of blokjes) 5 zongedroogde tomaatjes, in stukjes gesneden 330 ml bruin bier (bv. Westmalle, Rochefort) 1 bol knoflook (jawel!!) 4 flinke eetlepels Luikse stroopVerwarm de oven voor op 175 graden.

Wentel het stoofvlees door de bloem en breng op smaak met peper en zout. Snipper ook ondertussen het uitje grof.


Verhit de boter in een grote (ovenvaste!) braadpan of stoofpot (waar je ook een bijpassende deksel bij hebt). Zodra de boter uitgebruisd is, voeg je het vlees toe aan de pan. Mocht het teveel voor de pan in ééns zijn, doe het dan in twee delen.


Bak de stukjes vlees aan alle kanten goudbruin. Haal het vlees uit de pan en voeg de uitjes toe. Bak in een paar minuutjes zacht.

Doe het vlees nu terug in de pan en voeg de laurierblaadjes, verse oregano, de runderbouillon en de stukjes zongedroogde tomaat toe. Giet ook het bier erbij, zodat alles onder komt te staan.


Snijd de bol knoflook horizontaal door, zodat je twee ronde platte helften krijgt. Leg in een klein ovenvast schaaltje en besmeer beide binnenkanten van de knoflook met wat olijfolie.

Zet de pan mét deksel in de oven op een bakplaat of rooster en leg daarnaast het kleine schaaltje met de knoflook. Zet 3 uur in de oven op 175 graden.


Na ongeveer 1 uur haal je de knoflook uit de oven en knijp je de zacht geworden teentjes uit de schil (de schil kun je weggooien). Roer de zachte knoflook door de 4 eetlepels Luikse stroop (dit lijkt veel, maar is echt lekker !).


Haal de stoofpot uit de oven, roer dit knoflook-appelstroop mengsel erdoorheen, en zet weer terug voor 2 uur tot dat de pot er dus in totaal 3 uur heeft in gestaan.


HEEEERLIJK!


Smakelijk!

#bier #knoflook #oregano #boter #laurier #runderstoofvlees #bloem #luiksestroop #bouillontomaatjes

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page